Belföld

Petrom privatizáció: meghosszabbított határidővel

Románia tíz nappal, április 16-ig meghosszabbította az SNP Petrom privatizálására vonatkozó kötelező érvényű ajánlatok beadási határidejét.

A gazdasági minisztérium csütörtöki közleménye szerint a privatizációs tanácsadók javaslatára “több időt adnak a befektetőknek ajánlataik kidolgozására”.


A legnagyobb román olajipari vállalat privatizálása az egyik központi eleme a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodásnak, egyben jelzi majd azt is, hogy az uniós tagságára pályázó ország hajlandó-e lemondani egyes, stratégiailag jelentős értékéről.

A Petrom 93 százalékban állami tulajdonban van és most a vállalat egyharmadát akarják eladni olyan befektetőnek, amely tulajdoni részarányát részvénykibocsátással 51 százalékra fogja felemelni. A Petrom 57 ezer alkalmazottat foglalkoztat és a helyi olajpiac mintegy 60 százalékát tartja a kezében.

Eddig hét vállalat tette meg nem kötelező érvényű ajánlatát. Ezek az amerikai Occidental Oil and Gas, az osztrák OMV, a MOL, a lengyel PKN Orlen, az orosz Gazprom, a görög Hellenic Petroleum és a svájci Glencore. A minisztérium közlése szerint a befektetőt június végén választják ki és a végleges tárgyalások után kötnek vele szerződést.


A Mol csütörtökön közölte Bukarestben, hogy a román nemzeti olajtársaság, a Petrom privatizációján egyedül, a lengyel PKN Orlen nélkül kíván részt venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik