Belföld

Megváltozott munkaképességűek – az áfa arányosítás kompenzációja

A kormány megtéríti a le nem vonható áfát azoknál a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató kijelölt célszervezeteknél és szociális foglalkoztatóknál, amelyeket érint az idei áfa törvényben bevezetett arányosítási kötelezettség - tette közzé a Pénzügyminisztérium.

A kötelezettség az államháztartási forrásból származó, adóalapot nem képező támogatással arányos adó levonásának tilalmát jelenti.
A támogatással arányosan le nem vonható, vissza nem igényelhető áfa összege a Pénzügyminisztérium számításai szerint ebben az évben mintegy 3,8 milliárd forint az érintett körben.

Az áfa törvény év elejei legújabb módosításának eredményeként az ilyen kompenzáció nem esik arányosítási kötelezettség alá.
A kompenzáció megkezdéséhez szükséges, hogy a Pénzügyminisztérium megismerje a negyedéves tényadatokat.

A tényadatok megismerése után születik döntés a kompenzálás ütemezésére, és arra, hogy annak végrehajtása milyen lebonyolítási rendben és mely szervezetek közreműködésével kerüljön sor.

A kormány támogatja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását és nem engedi, hogy a célszervezeteket ellehetetlenítse a szabályozás-változás. Figyelmet fordít arra, hogy a jelentős állami segítség eljusson a rászorulókhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik