Belföld

Magyar segély Afganisztánnak: 2,5 millió dollár 2007-ig

Magyarország 2,5 millió dollár értékben nyújt segítséget Afganisztánnak az elkövetkezendő három évben, az összeget különböző programok keretében használják fel - közölte csütörtökön Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára.

A berlini nemzetközi Afganisztán-konferencia utolsó napján nyilatkozó politikus egyebek között hangsúlyozta, hogy Ausztria felajánlása nagyságrendileg hasonló a magyarhoz.

Eddigi adatok szerint a nemzetközi közösség 8,2 milliárd dollárt (6,71 milliárd eurót) ajánlott fel az elkövetkezendő három évre Afganisztánnak, a márciusban kezdődött pénzügyi évre 4,4 milliárd dollár (3,6 milliárd euró) jött össze.

Mint a magyar államtitkár szavaiból kiderült, Magyarország jobbára olyan területeken kíván hozzájárulni a világ egyik legszegényebb országának talpra állításához, ahol már eddig is jelen volt, de fokozni kívánja aktivitását.

Újdonság, hogy magyar katonák is bekapcsolódnak az észak-afganisztáni Kunduzban és környékén német vezetéssel működő tartományi újjáépítési csoport (PRT) munkájába. Német részről szorgalmazzák ezeknek a csoportoknak az összekapcsolását: a katonák egyrészt segítenek a civil élet infrastruktúrájának megteremtésében, másrészt garantálják a polgári segítők biztonságát.

Az Országgyűlés döntése értelmében Magyarország 50 katonát küldhet egyéni beosztásban Afganisztánba, ezt a keretet a kormány fokozatosan ki akarja tölteni – hangsúlyozta Bársony András.

Magyarország iskolát és egészségügyi intézményt akar létesíteni, illetve rendbe hozni Észak-Afganisztánban, ki akarja bővíteni az egészségügyi csapategységet és részt vesz a rendőrképzésben is. Németországgal és Izlanddal együttműködve kiveszi részét a kabuli repülőtér működtetéséből. “Bizonyos felajánlásaink a NATO-n belüli együttműködés kereteiben is értelmezhetők” – közölte Bársony András.

Afganisztánban a NATO irányításával 5-6 ezer fős nemzetközi biztonsági kontingens (ISAF) tartózkodik, ezen kívül folyik amerikai vezetéssel az Enduring Freedom (Tartós Szabadság) fedőnevű terroristaellenes művelet.

Magyar részről már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy magyar tisztek és tiszthelyettesek szolgálnak az ISAF kabuli parancsnokságán.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.