Belföld

Fellendülhet a hadiipar Bulgáriában a NATO-csatlakozás után

Bulgáriában arra számítanak, hogy az ország NATO-csatlakozása után a hadiipar exportja elérheti a 400 millió dollárt évente.

A Pari című bolgár lap a védelmi ipar gazdasági kamarájának elnökét idézve azt írta, hogy a rendszerváltáskor az egymilliárd dollárt is elérő hadiipari export a legutóbbi közölt adat szerint 2001-re 100 millió dollárra csökkent Bulgáriában.

Bulgária az elmúlt években Oroszországtól, illetve korábban a Szovjetuniótól vásárolt haditechnikai eszközök gyártásához szükséges licenceket, a NATO-csatlakozás után azonban arra számítanak, hogy a NATO előírásainak megfelelő amerikai, francia és angol licencek alapján gyárthatnak majd katonai eszközöket.

A kamara elnökének nyilatkozata szerint kis és nagy kaliberű lőszerek gyártásának bővítésére megvan a lehetőség az országban, és ez jól illeszkedik a NATO igényeihez is.

Jelenleg e termékek a bolgár hadiipar termelésének 5 százalékát adják. A bolgár hadiipar cégeinek 80 százaléka magánkézben van, a kamara vezetője szerint e cégeknek együttműködésre kell lépniük, később külföldi befektetésekre is számítanak ezen a területen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik