Belföld

130 millió eurós Whirlpool-befektetés – Lengyelországban

Az amerikai háztartásigép-gyártó Whirlpool 130 millió euróért épít üzemet Lengyelországban. A hivatalos bejelentés péntekre várható, jelentette csütörtökön a lengyel Rzeczpospolita. A varsói amerikai nagykövetség is megerősítette, hogy a Whirlpool és a lengyel kormány pénteken írja alá az erről szóló szándényilatkozatot.

Az új wroclavi üzemben – amely hűtő- és fagyasztógépeket, valamint konyhai tűzhelyeket gyárt – ezer munkavállalót foglalkoztatnak majd.

Wroclavban már van egy hűtőgép-gyártó és mosogatógép-gyártó üzeme a Whirlpoolnak.

A lengyel kormány a beruházás kapcsán kötelezi magát, hogy az amerikai céget a teljes beruházási költség 20-30 százalékáig támogatja. Ugyannakor a Whirlpoolnak 10 millió eurót készpénzben kell kifizetnie.

Egyidejűleg Szlovákia és Csehország is termelőüzem beruházásra igyekszik rávenni a világ legnagyobb fehéráru gyártóját, a lengyel üzemalternatívájaként korábban még ez a két ország is felmerült.

Szlovákiában a cég már a kilencvenes évek óta rendelkezik egy üzemmel Poprád mellett. A Whirlpool meglévő poprádi üzeme 3,5 milliárd koronás beruházással készült el és évente 1,5 millió darab mosógépet gyárt. A kapacitást az elkövetkező években évi 2,5 millió darabra bővítik. Szlovákia ugyanitt kínál a Whirlpool számára választásra három további lehetséges telephelyet. Így Poprád városa is nagy eséllyel indult a versenyben – amelyet végül Lenyglország nyert – annál is inkább, mivel a Hyundai autógyár beruházása miatt felgyorsul a Pozsonytól északra vezető autópálya építése, ez jelentős mértékben javítja majd Poprád közúti elérhetőségét is.

A Whirlpool Europe európai jelenlétének 15. évfordulóján, márciusban a franciaországi Cannes-ban tartott rendezvényen az MTI kérdésére Michael Todman a cég európai részlegének vezetője már elmondta, hogy Magyarország nem jön szóba az új beruházással kapcsolatban, és Oroszország is kizárható.




Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik