Belföld

Az SBB megszünteti a kárpótlási jegy tőzsdei elszámolását

Az SBB Solution Szolgáltató Rt., korábbi nevén Budapesti Értékpapír és Befektetési Rt. 2004. április 30. napját követően nem végez tőzsdei kárpótlási jegy elszámolási tevékenységet - közölte a társaság a Magyar Tőkepiacban szerdán.

Az SBB Solution Budapesti Értéktőzsdével (BÉT) kötött vonatkozó megbízási szerződése 2004. április 30-i hatállyal megszűnik, így ezen időpontot követően a társaság nem fogad kárpótlási jegy beszállítást, és nem hajt végre kárpótlási jegy kiszállítást.

“A 2004. január 22-én kelt felmondásunk óta sem a BÉT-től, sem mástól nem kaptunk tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy mely szervezet és milyen feltételekkel folytatja a tevékenységet.” – olvasható a társaság közleményében.

Ennek megfelelően 2004. május 1. napjától a még ki nem szállított kárpótlási jegyeket az SBB Solution Szolgáltatási Rt. a felelős őrzés szabályai szerint tartja magánál, és a szokásos Keler kiszállítási engedély alapján adja ki.

A kiadás 2004. május 31-ig ingyenes, ezt követően a költségek megtérítése ellenében, a kárpótlási jegy címletérték éves 1 százalékos időarányos díjának megfizetése után történik.

A kárpótlási jegyek elszámolása eltér a hagyományos tőzsdén forgó instrumentumoktól, s alapvető hiányosságok miatt a KELER sem hajlik a papír befogadására. A kormányzatnak mindenképpen döntést kell hoznia: vagy talál valami alternatív megoldást, s ezt követően megoldja a dematerializációt is, vagy 13 év után lezárja a kárpótlási folyamatot és bevonja a jegyeket.




Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik