Belföld

Ingyenes vitarendezés az EU-csatlakozás után

Május elsejével Magyarországon is működni kezd a SOLVIT, az Európai Unió (EU) térítésmentes belső piaci informális vitarendezési mechanizmusa - jelentette be a Miniszterelnöki Hivatal szerdai budapesti uniós háttérbeszélgetésén Iván Gábor a Külügyminisztérium főcsoportfőnöke.

Ha egy Magyarországon kiadott diplomát nem fogadnak el valamelyik EU-s tagországban, noha azt az EU belső szabályozása lehetővé teszi, akkor a Külügyminisztérium integrációs államtitkárságán május 1-e után felállítandó magyar SOLVIT-központ térítésmentes segítséget nyújt – mondott egy életszerű példát Iván Gábor.

A 2002 júniusában elindított SOLVIT mechanizmus az uniós állampolgárok, kisvállalkozások hétköznapi életét megnehezítő, a közösségi jogszabályok alkalmazásának eltérő értelmezésből, hiányosságaiból eredő működési zavarokkal foglalkozik. Olyan problémákkal, amelyek elbizonytalanítják a belső piac szereplőit abban, hogy valóban működőképes az egységes belső piaca.

A SOLVIT rendszer csak határon átnyúló problémákat kezel, tehát olyan eseteket, amikor egy adott tagállam polgára vagy vállalkozása egy másik tagállamban olyan akadállyal szembesül, amelyről azt gondolja, hogy a belső piac normális működése esetén nem lenne szabad.

Noha a budapesti SOLVIT-központ csak néhány tagú lesz, a beérkező panaszokat közigazgatási szakemberek szűrik, s ha egy hét alatt kiderül, hogy az EU belső piaci szabályait helytelenül alkalmazták, akkor 10 hét alatt igyekeznek a partnerországok SOLVIT-központjának segítségével orvosolni a problémát – részletezte az eljárási mechanizmust Kátai Anikó a SOLVIT-központ leendő vezetője. Hozzátette: tavaly a SOLVIT rendszerhez fordulók ügyeinek több mint 80 százalékát sikerült megoldani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik