Belföld

Elemzők szerint kedvező folyamatok vannak a növekvő hiány mögött

A jegybank új módszertan alapján becsült adatai szerint tavaly a folyó fizetési mérleg hiánya 6,488 milliárd euró volt. Elemzők szerint az új módszertan miatt megnövekedtet hiány kedvező folyamatokat is takar.

Kovács György, a Budapest Economics közgazdásza szerint furcsa helyzet állt elő az új fizetési mérleg módszertannal, ugyanis azzal, hogy a mérlegbe beleszámolják a külföldi vállalatok Magyarországon újra befektetett jövedelmeit, emelkedik a hiány. A Magyarországon levő külföldi vállalatok megnövekedett és újrabefektetett nyeresége jelentkezik mérlegrontó tényezőként.

A jegybank adataiból a közgazdász szerint kiderül, hogy a külföldi működőtőke beáramlás – amely eléri a 30 milliárd eurót a rendszerváltás óta – nem állt meg az elmúlt időszakban, csupán más formában, újrabefektetett jövedelemként jelentkezik.

A megváltozott módszertan ellenére a hiány abszolút szinten magas, de a számok mögé nézve kedvező folyamatok figyelhetők meg a hiánynövekedés mögött – mondta Kovács György.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank közgazdásza szerint kedvező jelként értékelhető, hogy az ország nem vesztett annyit a tőkevonzó képességéből, mint arra korábban számítani lehetett. A 2001-es és a 2002-es újrabefektetett profit – 2,1-2,4 milliárd euró – meghaladta a jegybank korábbi, óvatos becsléseit is.

A forint- és a kötvénypiacokat várhatóan nem érinti érzékenyen a módszertani változás miatt megnövekedett hiány, részben a kedvező piaci hangulat, részben pedig a változás módszertani volta miatt – tette hozzá az elemző.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik