Belföld

Cukorhiány Lengyelországban – figyelmeztetés az árdrágítóknak

A lengyel fogyasztóvédelmi felügyelet (UOKiK) arra figyelmeztette a cégeket, hogy az EU-csatlakozás álcája alatt végrehajtott indokolatlan áremelések hatalmas pénzbüntetéseket vonhatnak maguk után.

Sajtójelentések szerint a lengyel lakosság cukorfelvásárlásba kezdett attól tartva, hogy az EU-belépéssel drasztikus emelkedésnek indulnak az árak. Emiatt az egész országban cukorhiány lépett fel, sok szupermarketben üresen állnak a cukor számára fenntartott polcok.

A Gazeta Wyborcza körképe szerint Czestochowában a PSS Jednosc üzletlánc boltjaiban egyetlen nap alatt 17 tonna cukrot adtak el, annyit, mint amennyit korábban két hét alatt. Eközben a cukor ára is emelkedett, 2,09 zlotyról 2,50-re (53 forint/zloty). Lódzban az egyik üzletben már 2,80-ért árulják a cukor kilóját, a Carrefour áruházban, ahol naponta 1 tonna cukor kel el (szombaton 3 tonna volt a forgalom) 2,40-be kerül. Az olsztyni Real áruházban fejadagot vezettek be, egy vevő legfeljebb 50 kilogramm cukrot vásárolhat.

A hisztéria kialakulásában jelentős szerepe volt – akaratlanul is – a pénzügyminisztérium és a lengyel jegybank közelmúltban közreadott tájékoztatójának a május elseje után várható élelmiszerárakról. Előrejelzések szerint a cukor ára a belépés utáni első évben 70-80 százalékkal is nőhet.

A fogyasztóvédelmi felügyelet arra figyelmeztetett, hogy – az EU-csatlakozással életbe lépő törvénymódosítás nyomán – az indokolatlan árdrágítás miatt kiszabott pénzbírság elérheti az 50 millió eurót is a jelenlegi 5 millió euróval szemben. A drákói intézkedést azonban csak akkor fogják érvényesíteni, ha bebizonyosodik, hogy az áremelés a vállalatok színfalak mögötti alkujának a következménye, amellyel a konkurenciát igyekeznek megszüntetni, vagy ha visszaélnek domináns pozíciójukkal.

A lengyel hatóságok arra is felhívják a fogyasztók figyelmét, hogy ne üljenek fel az indokolatlan pánikkeltésnek, mert a pénzügyminisztérium és a jegybank prognózisából egyértelműen kiderült, hogy az EU-csatlakozást követően semmilyen jelentős áremelkedés nem várható – feltéve, ha a lakosság nem hisz a spekulánsoknak, és nem rohanja meg az élelmiszerüzleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik