Belföld

Parlamenti vita az MNB-ről – rendeletet is alkothat a jegybank elnöke

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének rendeletalkotási jogát, valamint az Európai Központi Bank észrevételeinek megfelelő változtatásokat tartalmaz a jegybanktörvény módosítása - mondta Veres János pénzügyminisztériumi államtitkár kedden, a javaslat általános vitáját megnyitó parlamenti expozéjában.

Az alkotmány 2002. évi módosítása az uniós csatlakozás napjától az MNB elnökét rendeletalkotási joggal ruházza fel, ez szükségessé teszi a törvénymódosítást is – mondta a pénzügyi tárca politikai államtitkára az előterjesztésről, amelyet az összes frakció támogatásáról biztosított.

A változtatás értelmében a monetáris politikával kapcsolatos legfontosabb szabályozási kérdésekben, valamint a hitel- és pénzintézeti törvényben meghatározott kritériumok szerint a pénzforgalom egyes kérdéseinek szabályozásában alkothat rendeletet a jegybank elnöke.

A módosítás következtében a jegybanki alapkamat és a kötelező jegybanki tartalék mértékét is MNB-elnöki rendelet hirdeti ki.

Veres János elmondta azt is: a javaslat az Európai Központi Bank észrevételei alapján az MNB értékpapír-elszámolási rendszerek feletti “felvigyázó hatáskörét” is pontosítja.

A jegybank pénzügyi függetlenségének megerősítése érdekében további módosítások szükségesek a hitelintézetekről, a pénzügyi vállalkozásokról, az Állami Számvevőszékről, valamint a jogalkotásról szóló törvényekben – tette hozzá.

A Pénzügyminisztérium politikai államtitkára kijelentette: az MNB-vel együttműködésben született módosítással a jegybanktörvény teljes egészében megfelel majd a közösségi szabályoknak.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik