Belföld

Számítástechnikusok, szabadulás előtt

A Nagyfai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben számítógéprendszerekhez értő szakembereket képeznek. Végzés után egyedülálló munkavállalási esélyekhez jutnak.

A nagyfai Hálózati Akadémia tanulói a helyi büntetés-végrehajtási intézet lakói. Már az első szemeszter elméleti anyagának végéhez közelednek, így hamarosan a Cisco Systems Magyarország támogatásával helyben kiépített gyakorlólaborban sajátíthatják el a számítógéprendszerek üzemeltetésének fortélyait.

A fogvatartottak hagyományos informatikai képzésével foglalkozó Mono-Soft Kft. másfél éve kezdeményezett párbeszédet a hálózati hardverelemeket gyártó világcég hazai képviseletével. Az eddig is egyedülálló nagyfai tanulmányi lehetőségeket a szabadulók elhelyezkedési esélyeit növelő újabb szakképzéssel akarták bővíteni.

Négyszáz tanuló 

A Csépai József ezredes parancsnoki kinevezése óta Nagyfán uralkodó szemléletmód lényege, hogy nem minden bűnelkövető velejéig romlott bűnöző. Sokan közülük kényszerből léptek rossz útra, s ebben az is szerepet játszott, hogy a munkaerőpiacon esélyük sem volt az érvényesülésre. Csak akkor lehet a szabadulókat és környezetüket megóvni attól, hogy a szükség ismét kísértésbe vigye őket, ha a szabadságvesztés ideje alatt lehetőséget kapnak a tanulásra. Nagyfán négyszázan töltik mindennapjaikat iskolapadban. A parancsnok kifogyhatatlan az ötletekből: ősztől érettségivel záruló hagyományos számítástechnikai szakközépiskolát indítana a börtön falai között. 

Négyszeres túljelentkezés

„Ha a tizenöt résztvevő közül csak egynek is elősegítjük a sikeres integrációját, akkor megérte, hogy támogatjuk a nagyfai börtönvezetés elszánt és rendkívül szimpatikus törekvéseit – fejezte ki cége hitvallását Mátrai Balázs, a nagyfai képzést 2,5 millió forintos adománnyal támogató Cisco Systems Magyarország oktatási projektfelelőse. – Csépai parancsnok úrral folyatott beszélgetéseinken világossá vált, mekkora szükség van a fogvatartottak körüli pozitív szemléletváltásra. Örömmel vesszük ki a részünket ebből is.” A külföldön is szinte példa nélküli megállapodást egyetlen feltételhez kötötték: a „börtönprojekt” lebonyolításában csak non-profit szervezet vehet részt. A Mono-Soft és a BV Intézet ezért megalapította a Centrál Oktatási Közhasznú Társaságot.

A nagyfaiak ősszel jelentkezhettek a Cisco hálózati szakember képzésére. Hatvanan írtak felvételi tesztet, közülük került ki az első Hálózati Akadémia tizenöt résztvevője. A 25 és 35 év közötti érettségizett fiatalemberek két éven belül szabadulnak. Azért indulhatott csak egy csoport, tudtuk meg Csépai József parancsnoktól, mert a BV intézet ennyi tanuló ösztöndíját és egy oktató bérét tudja kigazdálkodni. Így viszont hetente négy teljes napot tanulnak, s ez azt jelenti, hogy a négyszemeszteres képzést Nagyfán egy évbe sűrítik. A jövőben több tanár vezetésével akár három-négy képzés is folyhat párhuzamosan. A szervezők bíznak abban, hogy az ezt célzó pályázataik kedvező elbírálás alá esnek.

A képzés tapasztalatai kedvezőek: az első két hónap után, a sok tanulót látott Mátrai Balázs és Csépai József egyaránt azt mondja: ritkán találkoznak ennyire motivált diákokkal. Az eddigi vizsgákon mindenki gond nélkül átment. Ha nem így alakulna, akkor a csoport addig gyakorolhat, ameddig mindenki megfelel a vizsgán. A fogvatartottak képzése nemcsak ebben tér el az eredeti koncepciótól: a szabadságvesztésre ítéltek például nem internetezhetnek, csak egy helyi szerveren működő „virtuális világhálón” barangolhatnak.

Részben platformfüggetlen

 

A Hálózati Akadémia a Cisco Systems non-profit együttműködési keretrendszerben több éve működő szakképzési programja, amelynek legfőbb célkitűzése a hagyományos oktatási intézményekben tanuló fiatalok korszerű hálózati szakmához segítése. Emellett fontos szempont, hogy a hálózati kultúra erősítésével enyhíthető az alkalmazott hálózatinformatikusi munkaerőhiány. A kezdeményezés sikerét a kis- és közepes méretű számítógéprendszerekben eligazodó, gyakorlott munkatársak iránti növekvő igény magyarázza. Magyarországon ma három ilyen állásból jó, ha egyre sikerül megfelelően képzett szakembert találni. A Cisco munkatársa, Mátrai Balázs szerint a vállalat hosszú távú befektetésként kezeli a Hálózati Akadémiát, és természetesen az is fontos, hogy a Cisco ismert és jól csengő márkanév legyen. A tanulók a vállalat saját fejlesztésű hálózati operációs rendszerét sajátítják el, de a tanfolyam 60-70 százalékban platformfüggetlen ismereteket ad. 

Esélyteremtő adomány 

Az országban már hetven oktatási intézményben tanítják a Cisco hálózati anyagát, a képzéseken résztvevők száma a háromezerhez közelít. „Büszkék vagyunk rá, hogy két évvel a Hálózati Akadémia amerikai startja után, 1999-ben a világnyelvek után magyarul is elérhetővé vált a hálózatok tervezési, építési és üzemeltetési feladataihoz nélkülözhetetlen korszerű tudás” – mondta el a programra eddig 200 millió forintot költő Cisco Magyarország munkatársa.

A képzés a folyamatosan frissülő on-line elméleti tananyagra, valamint az 5 útválasztó és 3 switch alapú hálózati laborra épül. A szakmai felügyeletért és a tanárok képzéséért felelős regionális akadémiák ezeket az eszközöket ingyen megkapják, míg az oktatást szervező intézményeknek 1,7 millió forint körüli áron, haszon nélkül szállítja a Cisco. Több helyen ezt a beruházást állami céltámogatás is segítette.

A tanfolyam után bárki jelentkezhet az Országos Képzési Jegyzékben szereplő „informatikai hálózati rendszerépítő” szakmai vizsgára, vagy megszerezheti a nemzetközileg elismert Cisco Certified Networking Associate minősítést. Mindkét követelményrendszer a Hálózati Akadémia anyagára épít, és a Cisco 40 százalékot átvállal minden hallgató első CCNA vizsgadíjából.

Szabadulásuk előtt a nagyfai börtönlakók munkaerő-piaci tréningre is jelentkezhetnek majd, az utolsó fél évben pedig regisztrálja őket a Munkaügyi Központ. A fegyintézet nem követheti sorsuk alakulását, így kétséges, mérhető lesz-e a Hálózati Akadémia sikere. Ebben talán az ismét bevezetett pártfogói intézmény hozhat változást. Csépai ezredes biztos benne, hogy a tizenöt frissen képzett hálózati szakember konkrét állásajánlatokkal hagyja maga mögött a börtönt, hiszen mindannyian korszerű és hiányt pótló szakmával távoznak, s egy teljes élet felé teszik meg első szabad lépéseiket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.