Belföld

A marhahús feltámadása

Szertefoszlani látszik a kergemarhakór miatti aggodalom: az Európai Unióban jelentősen nő a marhahúsfogyasztás, olyannyira, hogy az EU nemsokára jelentős importra kényszerül.

A veszedelmes kór, a BSE eddig kétszer küldte padlóra a marhahús termelésével foglalkozó iparágat Európa-szerte. Most, hogy a helyzet újra javul, a betegség kockázatának csökkenésével egyenes arányban nő a bizalom a marhahús iránt. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a 2003 és 2010 közötti időszakban a marhahús iránti kereslet több mint húsz éve óta első ízben haladja majd meg a kínálatot, s ez a helyzet a marhahús árát várhatóan hét százalékkal növeli meg. A marhahús-termelők száma a vészterhes időkben jelentősen csökkent, így a mostani élénkülés fokozott exportot igényel, Európa egyre több „külföldi” marhahúst fogyaszt.

Az EU májusi bővítése, valamint a közös mezőgazdasági politika reformja további nyomást gyakorol az árakra és a termelésre. Leginkább Németországban és Nagy Britanniában aggódnak a szakemberek, e két tagállamban ugyanis a többi országétól eltérő reformmodellt követnek, s az átlagosnál jóval nagyobb termeléscsökkenésre számítanak.

A marhahús-ipar módosuló kilátásai miatt fokozott jelentőséget kapnak a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO), valamint a dél-amerikai Mercosur kereskedelmi blokkal folytatott EU-tárgyalások.

Forrás: www.euro.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik