Belföld

A gazdagok boldogabbak

A pénz igenis boldogít, derül ki egy német tanulmányból. Igaz, a pénz hajszolásával elfoglalt gazdagok kevesebb időt töltenek családjukkal.

Átlagon felüli mértékben elégedettek otthonukkal és életszínvonalukkal a magas jövedelmű német családok, derült ki a német szövetségi kormány megrendelésére, a Német Gazdasági Kutatóintézet (DIW) által végzett felmérésből. A tehetősek egészségesebbek, nagyobb arányban élnek stabil párkapcsolatban, és – némiképp talán meglepő módon: – több gyermekük van, mint az átlagos jövedelmű német családoknak.

Tíz gazdag családból kilencnél nagy a számítógép-kultusz, s közel 80 százalék mással takaríttatja otthonát. A jól szituáltak fele a munkája miatt hajlandó lemondani szabadidejének jó részéről.

Évi 60 ezer euróval az ember könnyen viccel

A kutatás során 1225 német háztartásban összesen 2671 személyt kérdeztek meg, a felmérésben részt vevő családok évi nettó jövedelme 46 ezer euró vagy ennél több volt. A DIW-tanulmány „különösen jómódú” háztartásként jelölte meg azokat, amelyeknek évi jövedelme meghaladja a 60 ezer eurót – ebbe a kategóriába a német háztartások 3 százaléka esik. (A magas jövedelmű családok természetesen átlagon felüli értékű örökséghez is jutnak, mutat rá a felmérés.) A válaszokból kiderül: a gazdag németeket az a tudat teszi boldoggá, hogy ha kedvük tartja, egyetlen nap alatt elkölthetik (és olykor el is költik) egész évi jövedelmüknek akár 20 százalékát.

A több pénz viszont kevesebb szabadidőt jelent – ez az ára a gazdagságnak. Szakemberek szerint ezek az emberek nem annyira attól tartanak, hogy pénzt veszítenek, ha visszavesznek a tempóból, hanem egyszerűen imádnak dolgozni.

Forrás: www.euro.hu



 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik