Belföld

Kiderült, ki árulta el Szaddám Huszeint

Mohammed al-Muszlit volt az a testőr, aki elárulta Szaddám Huszein tartózkodási helyét az amerikai csapatoknak - állítja a BBC Panorama című műsorának előzetesére hivatkozva a BBC News Online.

Muszlit volt az az ember, aki elvezette az amerikaiakat Szaddám Huszein rejtekhelyére, s aki végül elárulta az iraki diktátort – írja a brit hírforrás. Muszlit az egyik legmegbízhatóbb testőre volt Huszeinnek.

Muszlitot Bagdadban tartóztatták le az amerikaiak, és kihallgatása után árulta el a korábbi iraki diktátort. (Állítólag “gyorsan megtört” a testőr, bár az amerikaiak cáfolják, hogy kínvallatásnak vetették volna alá az iraki férfit.) Szaddám Huszeint ezután, tavaly december 13-án fogták el szülővárosa, Tikrit közelében.

Muszlit volt azoknak az egyike, akik elkísérték Huszeint, amikor az amerikai csapatok 2003 április elején behatoltak Bagdadba. A diktátor ekkor, április 9-én távozott a fővárosból egy fehér Oldsmobile-on.

Muszlit letartóztatása után a férfit Tikritbe szállították, ahol megmutatta azt a távoli birtokot, ahol feltételezhető volt, hogy ott bújkál Szaddám Huszein. Az amerikaiak cáfolják, hogy kínvallatás után vallott volna Muszlit, ugyanakkor nem hajlandók kifizetni neki a Huszein nyomravezetőjének járó 25 millió dolláros díjat sem, mert szerintük “nem önként” adott információkat.

Végül tehát 600 amerikai katona vette körül azt a birtokot, ahol Szaddámot feltételezték. Amikor az épületet átkutatták, senkit sem találtak, ám egy föld alatti folyosón végül rábukkantak a diktátorra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik