Belföld

Egymilliós GVH-büntetést kaptak a pékek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egymillió forintra bírságolta a Magyar Pékszövetséget a versenyt korlátozó cselekeményért - közölte a GVH pénteken.

A hivatal 2002 márciusában indított versenyfelügyeleti eljárást a Magyar Pékszövetség (2003 júniusa előtt Magyar Pékek Ipartestülete), valamint negyvenegy sütőipari vállalkozás ellen, miután tudomására jutott, hogy a szövetség feltehetően egyeztető szerepet játszott a Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Heves megyében 2001-ben és 2002-ben végrehajtott sütőipari áremelésekben.

A GVH versenytanácsa megállapította: a pékszövetség megyei szervezete által 2001. január 31-én Nyíregyházán, illetve 2002. január 29-én Egerben szervezett ipartestületi üléseken a résztvevő vállalkozásoknak az árak emelésével kapcsolatos megbeszélései alkalmasak voltak a verseny korlátozására.

E versenytörvénybe ütköző, a versenyt korlátozó cselekményért a versenytanács a Magyar Pékszövetséget egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte – áll a közleményben.

Az ipartestületi üléseken résztvevő vállalkozásokkal szemben a versenytanács – figyelembe véve a versenykorlátozás alacsony fokát, továbbá azt, hogy az árak bizonyos mértékű emelését a szakmát ért költségváltozások indokolták – a bírság kiszabását mellőzte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik