Belföld

Várakozásoknak megfelelően alakult az amerikai GDP-adat

Az USA hazai összterméke (GDP) 4,1 százalékkal nőtt a tavalyi év utolsó negyedében éves szinten - közölték a végleges adatot az amerikai kereskedelmi minisztériumban csütörtökön. Az adat megegyezik a második becsléskor kiadott növekedési ütemmel.

Éves szinten az Amerikai Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) 4,1 százalékkal nőtt a tavalyi év utolsó negyedében éves szinten; tavaly a harmadik negyedben az amerikai GDP 8,2 százalékkal gyarapodott, a másodikban 3,3 százalékkal, az elsőben 1,4 százalékkal.

Az első becslés január végén még 4 százalékos GDP-növekedésről szólt, a Dow Jones Newswires-CNBC által megkérdezett 19 gazdasági elemző 3,7 százalékos tavalyi utolsó negyedévi GDP növekedést jósolt a hivatalos becslések közzététele előtt.

A minisztérium értékelése szerint, noha lassult az ütem a “fortyogó” harmadik negyedéviről, a növekedés az utolsó negyedben is erőteljes volt, széles alapra támaszkodott: mind a lakossági fogyasztás, mind az export, mind a beruházások jól fejlődtek. A GDP kétharmadát adó fogyasztói kiadások 3,2 százalékkal nőttek a mostani becslés szerint, – felfelé módosítva a korábbi 2,7 százalékot – a harmadik negyed 6,9 százalékos üteme után.

Az adózott céges nyereség 7,6 százalékkal nőtt a negyedik negyedben a harmadik negyed 10,1 százalékos ütemét követően. A végleges adatok jelentős csökkenést mutatnak a kormányzati kiadások növekedésében: a korábbi becslés szerinti 0,8 százalékos növekedés így 0,1 százalékra módosult.

Az amerikai gazdaság idén várhatóan 4,7 százalékkal erősödik – derül ki egy szakértők körében végzett felmérés alapján, amely szerint ha tovább nőnek az energiaárak, akkor annak inflációnövelő hatása lesz. A hazai össztermék jövő évi növekedésének várt mértékét 3,7 százalékról 3,8 százalékra módosították a szakértők, akik arra számítanak, hogy a hazai kereslet továbbra is támogatja az amerikai gazdaság fejlődését.

Mivel a csütörtöki adat a piac várakozásainak megfelelően alakult, a közlés után húsz perccel az euró a bejelentés előtti 1,2124 dolláros szintjét tartotta Londonban. A jen árfolyama gyakorlatilag ugyancsak változatlan maradt a dollárhoz képest: egy dollárért 106,15 jent adtak az adatközlés előtti 106,12 után.

Emelkedik a New York-i index

Emelkedéssel nyitott csütörtökön a Wall Street. A DJIA a kereskedés kezdetén 16,81 pontot, a Nasdaq 8,5 pontot emelkedett. A nyitás után néhány perccel a DJIA 51,48 pontos (0,51 százalékos), a Nasdaq 11,50 pontos (0,85 százalékos) nyereségben volt.

A technológia papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,40 százalék (7,68 pont) emelkedéssel 1909,48 ponton fejezte be a napot, a 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 0,16 százalékkal (15,41 ponttal) 10 048,23 pontra mérséklődött.

A New York-i kereskedés első perceiben csütörtökön a frankfurti DAX-30 72,03 pontos (1,93 százalékos) emelkedést, a londoni FTSE-100 46,00 pontos (1,07 százalékos emelkedést mutatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik