Belföld

Moody’s elemzés a térség bankjairól: a K&H mint negatív példa

A stratégiai befektetők általában stabilitást és szakértelmet honosítottak meg a kelet-európai bankrendszerben, de a magyarországi K&H-botrány is mutatja, hogy a külföldi tulajdonlás sem garancia a tökéletes ellenőrzésre, és nem szűr ki minden kockázatot - áll a Moody's Investors Service Londonban kiadott térségi elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő, amely az EU-bővítés elé időzítve készített terjedelmes jelentést a csatlakozó, illetve tagjelölt térség bankrendszeréről, azt írta: a kelet-európai bankprivatizáció, amelynek egyik úttörője Magyarország volt még a 90-es évek elején, mára már lecsengőben van. A térség átlagában 75 százalékos a külföldi tulajdoni arány, bár ezen belül nagy a szóródás: az egyes nemzeti bankrendszerekben a külföldi részesedés a balti köztársaságokra jellemző 90 százaléktól a magyarországi 70 százalékon át a lengyelországi 55 százalékig terjed.

A csatlakozó éllovas országok közül Lengyelországban a legkisebb a külföldi tulajdonlás a bankrendszerben – írta a Moody’s.

A hitelminősítő jelentése szerint a már eddig lezajlott alapvető átalakulási folyamat ellenére is még sokkal többet kell tenni a hatékony kockázatkezelésért.

A Moody’s megemlíti a K&H-nál történt csalást és a lengyel Kredyt Banknál kényszerűen leírt súlyos kihelyezési veszteségeket. Ezen incidensek után a jelek szerint megerősödött az ellenőrzési és a kockázatkezelési tevékenység ezeknél a KBC-érdekeltségeknél, ami a Moody’s szerint “pozitív fejlemény”.

A jelentés szerint ugyanakkor a privatizáció általánosságban nagyot javított a térségi bankrendszer minőségén. Még három évvel ezelőtt is, 2001. januárban a kelet-európai bankok pénzügyierő-besorolása a szűk – és meglehetősen gyenge – “E plusz-D” osztályzati sávban volt, egyetlen “C” osztályzat nélkül, idén januárra viszont a besorolási sáv “D mínusz-C mínusz” között volt már, egyetlen “E” nélkül.

A magyar bankrendszer átlagos pénzügyierő-besorolása a 2001. eleji “D” helyett az idei év elején a már közepesnél jobbnak tekintett “C mínusz” volt a Moody’s listáján.

A Londonban kiadott szektorfelmérés szerint a térségbeli stratégiai befektetők listáját jelentős előnnyel Ausztria vezeti, amelynek bankjai a teljes privatizált kelet-európai bankvagyon 27,6 százalékát birtokolják. A második helyen Olaszország áll 14,6 százalékkal, a harmadikon Belgium 11,9 százalékkal. A negyedik Németország piaci része 8,9 százalék a Moody’s-jelentésben használt adatok szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik