Belföld

Gyengült a zloty, csendes a korona piaca

Alacsonyabbra került a zloty az euróval szemben a csütörtök reggeli kereskedés során, mert az uralmon lévő párt hétvégi tanácskozása előtt egyre nő a bizonytalanság a kisebbségi kormány - és a kulcsfontosságú költségvetési reformok - jövőjét illetően.

A zloty szerda délután óta 0,4 százalékkal gyengült az euróhoz, 0,1 százalékkal a dollárhoz képest. A kereskedők ugyanakkor megjegyezték, hogy a zloty talajvesztése arra indíthatja a kormányzatot, hogy megkezdje a külföldi kötvénykibocsátásokból származó deviza eladását, ami támaszt jelenthet a nemzeti valutának.

A lengyel kormány április elejéig 930 millió dollár értékben készül beváltani eurót és svájci frankot; igaz, szerdán a pénzügyek irányítója még úgy fogalmazott, hogy nem sietik el ezt a lépést.
A zloty/euró árfolyam jelenleg 4,7070 a tegnapi 4,6890 után; a zloty/dollár 3,8460-ról 3,8860-ra változott.

A csütörtöki nyitás után sem változott komolyabb mértékben a szlovák korona árfolyama; a kereskedők visszafogott forgalomra számítanak egészen a jegybank monetáris tanácsának pénteki döntéséig, ami sokak szerint kamatcsökkentés lehet.

A korona kedden ért el történelmi rekordot az euróval szemben; azt követően az árfolyam 40,100 és 40,200 között stabilizálódott, mert a piac látni szeretné, vajon a jegybank tesz-e valamit az erősödés megállítása érdekében.

Elemzők szerint kamatcsökkentésre van lehetősége: mind a kedvező inflációs adatok, mind a viszonylag alacsony hazai fogyasztás segítik e döntés meghozatalát, amit most a korona “drágulása” kényszeríthet ki.

A jegybank korábban szóbeli intervenciókat hajtott végre és nem nyilvános korona-eladásokkal avatkozott be; a legutóbbi árfolyamugrást azonban nem követte a bank kommentárja.

A döntést befolyásolhatja, hogy Szlovákiában népszavazás lesz az előrehozott választásokról, és bár nagy a valószínűsége az alacsony részvétel miatti érvénytelenségnek, a befektetők hasonló politikai események előtt hagyományosan érzékenyebbek.

A korona/euró árfolyam most 40,145/165, tegnap 40,125/150 volt; a korona/dollár 32,883/924-ről 33.103/153-ra módosult.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik