Belföld

Eltörpülnek a magyar fizetések az EU-s bérek mellett

Az átlagos magyarországi órabér mindössze 12 százalékát éri el a dániainak – írja a Világgazdaság az Európai Munkaadók Szövetségének (FedEE) felméréséről.

A 46 európai ország közül toronymagasan az első helyen végzett skandináv országban az adózás előtti átlagos órabér közel 28 euró; ez a második Svájcban is több mint 20 százalékkal alacsonyabb. A legszegényebb Moldovában az átlagos órabér a dániainak mindössze 87-ed része, 0,32 euró. Az elmúlt évben a fizetések a legnagyobb mértékben Szlovákiában (11,3 százalék), Észtországban (9,8 százalék) és Lettországban (9,6 százalék) nőttek, Portugáliában azonban némileg még csökkentek is.

A FedEE jelentése az egyes országokban elérhető fizetéseket 30 foglalkozási/beosztási kategória, illetve a vállalatok mérete alapján vizsgálja. A nemzetközi összehasonlításból kiderül, hogy például egy átlagos, heti 35 órát dolgozó középvezető egy 500 főt foglalkoztató cégnél éves alapfizetésként Oroszországban 3500, Franciaországban több mint 43 ezer, míg Németországban közel 56 ezer eurót kereshet. Magyarországon ebben a kategóriában a FedEE szerint 1367 forintos órabérrel lehet számolni, vagyis havi 22 munkanapot alapul véve egy évre mintegy 2,5 millió forintos, vagyis 10 ezer eurós fizetés adódik.

Az elemzés az azonos beosztásban és hasonló méretű vállalatoknál dolgozók esetében a tapasztalat és teljesítmény különbözősége alapján plusz-mínusz 20 százalékos eltérést engedélyez a fizetésekben. Magyarországon így az órabérek skálája 387-től (szolgáltatási szektor, kisvállalat) 21 200 forintig (nagyvállalati vezérigazgató) terjed.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik