Belföld

Drága lakásra nem jár szocpol

A szociálpolitikai támogatás összege áprilistól emelkedik ugyan, ezzel szemben az igénybevételével megvásárolható lakás értékhatárán most sem módosított a kormány - olvasható a Magyar Hírlapban.

A limit már évek óta változatlan, miközben az építőanyagoknál és a lakásáraknál kisebbfajta robbanás történt. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fővárosban egy kétszobás lakás megvásárlásához nem lehet felhasználni a támogatást, ha a telekhányad nélkül számított vételár – akár egyetlen forinttal is – meghaladja a 15 milliót.

A rendelet szerint a méltányolható lakásigényhez rendelt árakat a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak kell – az építési átlagköltségek alapján – meghatároznia, majd közzétenni a Magyar Közlönyben. Az utolsó ilyen táblázatot a Pénzügyminisztérium (PM) a 2000. évi adatok alapján még 2001 elején tette közzé.

Időszerű lenne a hároméves adatokat felülvizsgálni, de a Magyar Hírlap kérdésére, hogy ez várható-e, mind az Országos Lakás és Építésügyi Hivatal (OLÉH), mind pedig a PM nemmel felelt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik