Belföld

Kürt Rt. – Bochum után Bécsben is ment

Rendhagyó módon készül az adatmentéssel foglalkozó Kürt Rt. az EU-bővítésre. A cég második leányvállalatát is megnyitja az Unión belül: Németország után Ausztriában terjeszkedik.

A Kürt Rt. adatmentési és információbiztonsági technológiái Németország után Ausztriában is közvetlenül jelenhetnek meg májustól, miután a cég Bécsben is leányvállalatot alapít – közölte a vállalat a FigyelőNettel. Kmetty
Kürt Rt. – Bochum után Bécsben is ment 1

József kereskedelmi igazgató lapunknak elmondta, hogy a magyar anyavállalat évek óta egymillió euró körüli árbevételt termel, ezért döntöttek másfél évvel ezelőtt arról, hogy tovább kell terjeszkednie a cégnek.


Ezután hozták létre Bochumban a német leányvállalatot. A német cég forgalma megközelíti a magyar anyavállalat árbevételét, jóllehet az adatmentések száma kisebb. Kmetty szerint ez a magasabb díjak révén lehetséges, amelyeket Németországban érvényesíthet a Kürt Rt.

Szorosabb kapcsolat az EU-val

„Németországi és ausztriai cégalapításunk szoros kapcsolatban áll EU-csatlakozásunkkal. Ez a szoros kapcsolat nem más, mint maga a gazdasági, politikai környezet, amelyben élünk” – magyarázta közleményében a cégalapítást Kürti Sándor, a Kürt Rt. vezérigazgatója. „Mindez olyan irányban változik, hogy egyáltalán szóba kerülhet Magyarország EU-ba való belépése, és hogy Magyarországról ma biztonságosan lehet csúcstechnológiai ismereteket Németországba és Ausztriába exportálni. 15 évvel ezelőtt ez nem volt realitás – folytatta a vezérigazgató, aki egyébként éppen a napokban, 2004. március 15-én kapta meg a Széchenyi-díjat. – Ezek az események, az EU csatlakozás és magyar technológiai transzfer az EU-ba, nagymértékben és pozitívan hatnak egymásra. Más aspektusból nézve, a Kürt értékét jelentősen megnöveli az a tény, hogy már most kiépített hídfőállása van az EU egyik legerősebb tagállamának területén, egy másik leányvállalata pedig hamarosan megkezdi a működését. Ráadásul ezek a hídfőállások nemzetközileg is elismerten világszínvonalú technológiát telepítettek Magyarországról az EU-ba.”

Terjeszkedni kell

A kereskedelmi igazgatótól megtudtuk, hogy Ausztriában is azért jelennek meg, mert szeretnék kiterjeszteni a tevékenységüket. Az adatmentés ugyanis olyan piac, ahol fontos, hogy a cég fizikailag is jelen legyen, nem elég csomagküldő szolgálatok segítségével dolgozniuk.

A német piaci tapasztalatok azt bizonyítják, hogy sikerült olyan gárdát kialakítani, amely képes alkalmazkodni az ottani piac igényeihez, és ezt tervezik Ausztriában is – magyarázta Kmetty. A Kürt Rt. erőforrásai azt teszik lehetővé, hogy évente egy leányvállalatot hozzon létre. Bár a német cégalapítás még nem termelte ki a befektetést, igen jól alakulnak az eredmények, ezért idén, az év végén alighanem újabb, harmadik országban létesítenek majd leánycéget.


Hogy mely ország lesz a célpont, azt egyelőre nem kívánta elárulni az igazgató. Azt azonban megtudtuk, hogy három helyszín közül választanak majd.

A Kürt története

A Kürt Rt., a Kuert Information Security Group (ISG) alapítója 15 évvel ezelőtt kezdte meg működését. A világon az elsők között fejlesztette ki adatmentési technológiáját. A cég a világ minden részéről kap megbízásokat, a legnagyobb vállalatóriások (autógyártók, olajvállalatok) szerepelnek referencialistáján, és a közelmúltban végezte el harmincezredik adatmentését.

Az adatmentés mellett 1997-től a megelőzés módozataival is foglalkozik a cég. A kutatások eredményeként megszületett az IBiT, az Informatikai Biztonsági Technológia: egy átfogó, a Kürt sokéves adatvédelmi, adatvesztési esetekkel kapcsolatos tapasztalatára és tudásbázisára, valamint nemzetközi szabványokra, ajánlásokra alapozott módszertan.

Mára a Kürt Rt. multinacionális informatikai vállalkozássá nőtt. A cégcsoport Európa tíz országában segít tanácsadói révén biztonságosabbá tenni a nagyvállalatok, pénzintézetek működését.


Kürt Rt. – Bochum után Bécsben is ment 2

Német munkaerőt foglalkoztatnak

A Kuert ISG 2003 januárjában indította el Észak-Rajna-Vesztfáliában, Bochumban, egymillió eurós beruházással németországi leányvállalatát, a Kuert Datenrettung Deutschland GmbH-t, amely eddigi működésével minden előzetes elképzelést és tervet felülmúlt. Univerzális adatmentési szolgáltatásának üzleti sikere és a számos kormányzati megrendelés mellett az is jelzésértékű, hogy Németország hatodik legnagyobb egyeteme, a bochumi Ruhr-Universität, illetve az egyetem által alapított Ruhr-Secure, amely a Ruhr vidék legnagyobb IT-biztonsággal foglalkozó egyesülése, a leányvállalat indulása után szinte azonnal együttműködési lehetőséget ajánlott fel a Kuertnek.

A Kuert Datenrettung Deutschland kizárólag német munkaerőt foglalkoztat, így elmondható, hogy a KUERT ISG egy további szempontból is értékteremtő az Európai Unióban. Szemben ugyanis azokkal az uniós félelmekkel, melyek szerint a csatlakozó országok esetleges munkaerőexportja konfliktusokat okozhat, a Kuert ISG leányvállalata már másfél évvel az új országok csatlakozása előtt német lakosok számára teremtett munkahelyeket Németországban.

Hasonló a helyzet a Kuert ISG második, Unión belül alapított leányvállalatának esetében is, amely áprilistól Ausztriában, Bécsben fogja kínálni a Kuert Group világszínvonalú adatmentési és információbiztonsági szolgáltatásait. A német leányvállalathoz hasonlóan összesen egymillió euró befektetéssel útjára bocsátott Kuert Datenrettung Österreich GmbH szintén kizárólag helyi munkaerőt fog alkalmazni, újabb munkahelyeket teremtve az Unióban.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik