Belföld

Csányi 103 millárdos profitot vár az OTP-nél

Reális az OTP Bank idei évre tervezett 103 milliárd forintos konszolidált adózás utáni eredménye, hiszen már az első két hónap forgalmi adatai is meghaladják a tervezettet - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója.

Csányi Sándor azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy országos éves értekezleten értékelte a bankcsoport elmúlt évi teljesítményét, felvázolva az idei főbb feladatokat. Csányi Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy bár tavaly rekorderedményeket ért el az OTP, saját tőkére vetített eredménye meghaladta a 30 százalékot és az eszközarányos nyeresége is 2,7 százalék volt, az idén is keményen kell dolgozniuk az alkalmazottaknak, hogy teljesüljenek az elvárások. A makrogazdasági helyzetet úgy értékelte, hogy a legrosszabb éven már túl van a gazdaság.

“Bár rövid távon az infláció növekedése és ezzel a kamatok növekedése talán még előnyös is volt az OTP számára, a bank hosszú távú érdekeinek ártott, hogy a kormány gazdaságpolitikája, illetve a jegybank monetáris politikája nem volt kellően összehangolt. Míg a kormányzat a gazdasági növekedést követte inkább, az MNB úgy követte inflációs célját, hogy nem fordított kellő figyelmet az ország gazdaságának hosszú távú érdekeire” – mondta az elnök-vezérigazgató.

Csányi Sándor szerint a jegybank még a nyár vége előtt kamatot csökkent. Megjegyezte azt is, hogy az OTP tevékenységére jelentős hatással lehet a kormányzati politika, például a lakáshitelek terén.

Az OTP Bank ismertetett tervei szerint 2004-ben a konszolidált adózás utáni eredmény 24 százalékkal emelkedik, a bank mérlegfőösszege 14,4 százalékkal 3.162 milliárd forintra nő, amivel 21 százalékos részesedést tudhat majd magáénak a magyar bankpiacon, miközben az OTP-csoport konszolidált mérlegfőösszege 4.087 milliárd forintra nő, ami 16,4 százalékos bővülés és a csoport számára 27,3 százalékos részesedést biztosít a magyar pénzügyi piacon.

Csányi Sándor elmondta, a bank fontos feladatának tekinti az ügyfélazonosítás lebonyolítását, ugyanis mintegy 75 ezer számlatulajdonosnál még nem történt meg az adatkiegészítés. Így a napokban ennyi ügyfelet keresnek majd meg a bank munkatársai, hogy április 1-jét követően is zavartalan lehessen az ügyfelek kiszolgálása.

Az elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a bank ambiciózus tervekkel rendelkezik az akvizíciók terén is. Lezárult a román Rabobank átvilágítása és – szavai szerint – az OTP jó esélyekkel indul a 12 fiókkal rendelkező román bank megvásárlásáért. Elmondta azt is, amennyiben sikerrel járnak, rövid időn belül 150 fiókos bankká fejlesztenék a román hitelintézetet.

Csányi Sándor szólt arról, hogy a szerb piacon négy bank is az OTP Bank látókörébe került. Jelenleg arra várnak, hogy déli szomszédunknál megkezdődjön az ígért bankprivatizáció. Az elnök-vezérigazgató a célországok között említette még Horvátországot és Ukrajnát. Reményei szerint a sikeres átalakítások és a közép-kelet-európai piacok magasabb növekedési potenciálja révén elérhető jövedelmezőség lehetővé teszi majd azt is, hogy az OTP Bank Rt. a nyugat-európai piacon terjeszkedhessen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.