Belföld

A CIB nem kegyelmezett a DAM-nak

A pénteki budapesti tárgyalások után sem hosszabbította meg a CIB Bank a DAM Steel Rt.-t újraindító Borsodi Nemesacél Acélgyártó (BNA) Kft.-nek nyújtott hitelkeretet - áll a pénzintézet közleményében.

A bank idoklása szerint ennek oka, hogy a veszteséges termelés miatt a CIB által kihelyezett hitelek visszafizetése – változatlan feltételek esetén – nem biztosított.

A CIB Bank Rt. 2003. júniusától egy összességében 2,7 milliárd forintos hitelkeret megnyitásával teremtette meg a diósgyőri kohászat újraindításának finanszírozási hátterét – rögzíti közleményében a pénzintézet.

Az újraindítás finanszírozásának azonban feltétele volt, hogy a tevékenységet átvevő BNA Kft. nyereségessé tehető legyen, ezáltal a DAM Steel Rt. vagyonának értékesítése a felszámolás alatt sikeresen lezárulhasson. Egy ilyen megoldás esetén vált volna lehetővé a bank által korábban nyújtott hitelek egy részének visszafizetése, illetve a CIB potenciális hitelezési veszteségeinek mérséklése.

Az elmúlt hat hónapban a nyereséges működést a BNA Kft. vezetése nem tudta megoldani, a vagyonelemek értékesítésére kiírt két pályázat eddig nem hozott eredményt. A veszteséges termelés miatt a CIB által kihelyezett hitelek visszafizetésére – változatlan feltételek esetén – már nincs megfelelő garancia. Ezért a bank február végén nem hosszabbította meg a hitelkeretet.

A CIB megítélése szerint a tevékenység csak egy megfelelő tőkeerővel rendelkező partner, azaz új tulajdonos belépésével tartható fenn, amely saját tőkével, illetve banki hitellel biztosítani tudja a tevékenység jövedelmezőségének gyors javulását.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik