Belföld

Alacsony bérű országokba települ az IT-szektor

A fejlett ipari országok információtechnológiai ágazatai a következő években szoftvergyártási és szolgáltatási ágaikat egyre inkább az alacsony bérű feltörekvő államokba, az úgynevezett küszöbországokba helyezik át.

A feldogozóiparban ez az irányzat már a hetvenes évek óta tart, a szofver- és szolgáltatási ágazatban ezt gyorsabban fogjuk követni – jelentette ki a hannoveri CeBIT-en nyilatkozva a BITKOM német IT ágazati szövetség alelnöke.

Mindenekelőtt India, Dél-Korea, Kína, Románia, Oroszország és a Baltikum országai érdekesek ebből a szempontból a szoftverágazat számára. Ezeken a helyeken a legjobban képzett mérnökök és informatikusok vannak, akik erősen motiváltak, és szeretnének jóléti helyzetükön is javítani. Emellett ma még tizedét keresik a fejlett országok hasonló alkalmazottai bérének – fejtegette Jörg Menno Harms, aki egyben a Hewlett-Packard cég németországi főnöke. Úgy vélte, hogy a világháló segítségével a szoftvergyártást néhány óra alatt át lehet telepíteni egyik országból a másikba. Mint mondta, a fejlett ipari államoknak – így Németországnak is – nem a küszöbországokkal, hanem a saját fejlettségű államokkal kell a megfelelő területeken versenyeznie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik