Belföld

Adóbevallás ma éjfélig

Ma éjfélkor zárul a személyi jövedelemadó-bevallás határideje. A postákon hatalmas sorokra lehet számítani. A leggyakoribb hiba továbbra is az aláírás elmaradása.



 Bírság fenyegeti a későket

A késedelmes adóbevallóknak nemcsak a postai költséget kell kifizetniük, de arra is számíthatnak, hogy bírságot szab ki rájuk az APEH. Információink szerint a bírság összege elérheti a 100 ezer forintot is. 

A szokatlan március 22-ei határidő annak köszönhetőe, hogy 20-a szombatra esett. Így a személyi jövedelemadó bevallásának elkészítésére és díjmentes postára adására hétfőn éjfélig van lehetőség. Az előzetes APEH-adatok alapján arra lehet számítani, hogy a személyi jövedelemadó-bevallás feladásának utolsó napján várhatóan hosszú sorok kígyóznak majd a postákon. A bevallók több mint fele az utolsó tíz napra hagyta az ügyintézést. Március 12-éig csak körülbelül egymillió bevallás érkezett az adóhivatalokba a várt 2,4 millió helyett.





 Az elektronikus bevallás a nyerő
Az elektronikus bevallás programját az APEH honlapjáról lehet letölteni. A 2004. évi nyomtatványkitöltő programot kell telepíteni és használni – a jövedelemadó-bevallások kitöltéséhez a program mellé még a 0353-as bevallást is le kell tölteni – szintén az adóhivatal honlapjáról. Ezt követheti az Abev2004 nevű program futtatása és a bevallás megnyitása – majd a töltögetés. Fontos – bár erre a program is figyelmeztet –, hogy nyomtatás előtt mindenki ellenőrizze a program segítségével, helyesen töltötte-e ki a rubrikákat.  

Hiányzik az aláírás


A bevallások utolsó pillanatban intézése nem meglepő, gyakorlatilag minden évben ezt tapasztalják az adóhivatal ügyintézői. Változást jelez ugyanakkor, hogy a korábbi évekhez képest nagyságrendekkel megnőtt az internetes programmal kitöltött bevallások száma. Március 12-éig 401 ezer bevallás érkezett ily módon, s ez időarányosan tekintve 65 százalékkal haladja meg a tavalyit.


A számítógépes letöltések terjedése ellenére a leggyakoribb hibák listáját továbbra is az aláírás elmaradása vezeti. A bevallást ugyanis – akár kézzel, akár géppel készítik – mindenképpen alá kell írni. A számítógépes bevallás persze, nem csak könnyíti az adózók életét, de újabb hibaforrásként is szolgál. Így például a számítógépes bevallóknál gyakori hiba, hogy rossz sorokba írják az adatokat, és az is, hogy hiányosan töltik ki a rubrikákat.





 APEH kontra oktatási tárca

Ellentmondás tapasztalható a sulinetes adózási tájékoztatókban. Az oktatási tárca szerint ugyanis szülőnek számít a vér szerinti szülő (akkor is, ha nem él a gyerekkel egy háztartásban) és a nevelőszülő is. Az adóhivatal és a pénzügyi tárca viszont csak a vér szerinti szülőt tekinti a kedvezményre jogosultnak, a nevelőszülőt nem. A nevelőszülők így arra számíthatnak, amennyiben érvényesíteni akarják a kedvezményt, pereskedniük kell az APEH-hel szemben. A Sulinet-szabály júliusi módosítása után vásárlók persze, könnyebb helyzetben vannak, hiszen az új szabály szerint mindenki kaphat számítógép-vásárlás után kedvezményt. 

Kedvezmény csak mellékletekkel


Érdemes odafigyelni arra is, hogy bizonyos adókedvezményeket csak akkor lehet igénybe venni, ha a melléklapokat is kitölti a jogosult. A számítógépes bevallások során tapasztalt gyakori hiba volt a mellékletek kitöltésének hiánya. Márpedig nem kevés pénzről van szó.


Ilyen kedvezmény az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári tagságból származó, összesen legfeljebb 120 ezer forint, az élet- és nyugdíjbiztosítások után járó maximum százezer forint, a lakáskedvezményből igényelhető 120 ezer forint és a Sulinet-programból nyerhető hatvanezer forint.


Ha úgy nyilatkozik az adózó, hogy ezeket az összegeket szeretné visszakapni, számlaszámot vagy postacímet kell megadnia. A biztosítók és a nyugdíjpénztárak paramétereit ugyancsak fel kell tüntetni a bevallásban.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik