Belföld

Pakisztáni harcok az al-Kaida ellen – száz terroristát elfogtak, az USA is beavatkozott?

A pakisztáni erők száz gyanúsítottat fogtak el egy al-Kaida elleni, illetve afganisztáni talibánok elleni akció során - jelentette be a dél-ázsiai ország. A hadműveletekre Pakisztán északnyugati részén került sor.

Az afgán határ menti bázisaikon, Wana település környékén mintegy 4-500 gerilla, terrorista, illetve al-Kaida-tag és talibán tartózkodik. Ellenük hajtott végre akciót a pakisztáni hadsereg, amely állítólag bekerítette az illegális fegyvereseket, vagy legalábbis egy részüket.


Elfogták vagy elmenekült az al-Kaida vezető?


Állítólag egy magas rangú al-Kaida-vezetőt is elfogtak, de cáfolták, hogy Oszama bin Laden helyettese, Ajman al-Zawahri is kézre került volna.

A pakisztáni akció parancsnoka Szaftar Huszein tábornok volt, aki a BBC szerint úgy nyilatkozott, hogy lehallgatott telefonbeszélgetések alapján indították a támadást. A tábornok szerint üzbég vagy csecsen katonai vezető érkezett ugyanis a terroristabázisra, és őt célozta a mostani akció.

Ugyanakkor a pakisztáni tábornok elismerte, hogy a célszemély alighanem elmenekült a reguláris hadsereg gyűrűjéből. Egy páncélozott harcjármű ugyanis – két autóval kísérve – kiszabadult a gyűrűből, a bennük ülők tartózkodási helye pedig azóta ismeretlen. 


Afganisztánban is harcoltak

A Pakisztánban megtámadott al-kaidások a szomszédos Afganisztánba menekültek át. Őket azonban amerikai és afgán katonai erők várták, s közülük hármat megöltek – jelentette be Zakim Khan afgán katonai parancsnok.

A pakisztáni Wana régió biztonsági parancsnoka, Mahmud Shah úgy nyilatkozott, hogy feltételezései szerint Oszama Bin Laden jelenleg is Afganisztánban tartózkodik, helyettesével, Zawahrival együtt.

Huszein tábornok szerint a most elfogott száz terrorista-gyanús személy között al-Kaida-tagok, renegát törzsi vezetők, továbbá csecsenek és üzbégek is voltak.

A pakisztániak továbbra is harcolnak a Wana környéki régióban. Állítólag ellenfeleik száma 4-500-ra tehető. Az ellenállást pár napon belül meg akarják törni – nyilatkozta Huszein.


Amerikai akció Pakisztánban?


Időközben a pakisztániak bejelentették, hogy egy amerikai helikopter rakétatámadást intézett pakisztáni területen egy gépjármű ellen, amelyben hárman megsebesültek. A pakisztániak nem tudják, hogy az USA helikoptere tudta-e, hogy pakisztáni területen lőtte ki a rakétáját.

Az afganisztáni amerikai haderő szóvivője ugyanakkor cáfolta, hogy az USA haderői beavatkoztak volna. Ha mégis ez történt volna, az igen kínos incidenst jelentene, ugyanis a pakisztáni hadsereg vezetői és a pakisztáni elnök kényesen ügyel arra, hogy az ország területi integritását az USA ne sértse meg – írja a BBC. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik