Belföld

Saját menedzserét jelöli a Jukosz Szibnyeft élére

Az ostromlott orosz olajóriás, a Jukosz (Yukos) amerikai topmenedzserét, Steven Theede-t jelölte válni vágyó fúziós partnere, a Szibnyeft (Sibneft) elnökének.

Az Interfax csütörtök esti jelentése szerint a Sizbnyeft-részvényesek éves közgyűlésének napirendjére az igazgatótanács – a főrészvényes Jukosz óhajára – felvette a jelenlegi elnök, Jevgenyij Svidler megbízatásának idő előtti megszüntetését és új elnök választását.

A Jukosz tavaly (saját részvényeinek 26,01 százalékáért és 3 millió dollárért) megszerezte a Szibnyeft 92 százalékát, de a partnercég feletti operatív ellenőrzést nem kapta meg. Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-vezér börtönbe zárása után a Szibnyeft volt főrészvényese, Roman Abramovics felmondta az egyesülést. A válás azonban jogilag nehezen ment, mert a Jukosz továbbra is a Szibnyeft tulajdonosának tekinti magát.

A Szibnyeft két százaléknál több szavazati jogú részvénnyel rendelkező tulajdonosai május elsejéig tehetnek javaslatot az elnök személyére.

Mindamellett a Szibnyeft-részvényeseknek a Jukosz követelésére március 28-ra összehívott rendkívüli közgyűlésén olyan alapszabály-változtatást terveznek, amely felhatalmazná az igazgatótanácsot az elnökváltásra. Ez jelenleg a részvényesi közgyűlés hatásköre. A Jukosz kilenc emberét jelölte a Szibnyeft igazgatótanácsába. Theede a Jukosz-Moszkva elnöke.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik