Belföld

Mérgező lehet a tökmagolaj

A tökmagolajat tartalmazó gyógyhatású termékek forgalmazását további intézkedésig felfüggesztette az Országos Gyógyszerészeti Intézet - írja a Népszabadság.

A férfiak prosztatabetegségeire ajánlott készítményekben a megengedett határértéknél jóval többet találtak a hírhedt DDT-vel rokon dieldrin nevű anyagból. Ezt a rovarölő szert erősen mérgező (immunrendszert gyengítő, májat károsító) hatása miatt már 1968-ban kivonták a forgalomból Magyarországon. A mély gyökerű növények azonban a talaj alsóbb rétegeiben máig el nem bomlott maradványokat fölszívják. Így fordulhatott elő, hogy az agrártárca növény- és talajvédelmi szolgálata erősen szennyezettnek találta az általa vizsgált héj nélküli tökmagot és a belőle készített olajat, majd a kapszulákat.

A gyógyszerészeti intézet vezetője szerint nem valószínű, hogy bármelyik Peponent szedő férfi mérgező adag vegyszert fogyaszthatott volna, de további vizsgálatokat végeznek, és ha nem találnak semmi problémát, újra forgalmazható lesz a szer. A főigazgató szerint ugyan ártalmasabb lehet a salátára locsolt olaj, mint a kapszula, egyelőre nincs információnk arról, hogy az utóbbi időben közkedveltté vált tökmagolaj fogyasztását is betiltották volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik