Belföld

Járai nem mozgatta meg az erősödő forintot

A bankközi devizapiacon pénteken késő délután 253,10/30 forinton jegyezték az eurót, több, mint egy forinttal olcsóbban a csütörtök délutáni 254,20/30 forintos árfolyamnál.

A forint 10,33 százalékon állt a sáv erős oldalán, 37 bázisponttal erősebben a csütörtök délutáni pozíciójánál.

Átlagos forgalomban a forint egész nap erősödött az euróval szemben. Az uniós valutát 253,0-254,0 forint között jegyezték, ezen belül a leggyengébb a jegybank elnökének kora délutáni beszéde után volt az euró.

A piacon egyébként nem okozott meglepetést Járai Zsigmond kijelentése, hogy a jegybanki kamatcsökkentés egyelőre nincs napirenden, mivel a forint erősödése még nem elég meggyőző.

A dollár 204,70/205,00 forintig gyengült a csütörtökön jegyzett 206,90/207,00 forintos árfolyamról, követve a nemzetközi pénzpiaci tendenciákat.

Az overnight kamatok egész héten a jegybanki alapkamat közelében, 12,50 százalék körül voltak, s ez a helyzet pénteken sem változott. A hosszabb lejáratokon mintegy 15-20 bázisponttal csökkentek a kamatok. A kereskedők szerint a jegybank Monetáris Tanácsának hétfői ülése óvatossá teszi a piacot akkor is, ha egyre többen vélik úgy, hogy leghamarabb május-júniusban lehet jegybanki kamatcsökkentésre számítani. Ennek ellenére hétfőn kora délutánig várhatóan a pozíciók rendezése és a kivárás jellemzi majd az üzletmenetet – mondják kereskedők.

Az állampapírok másodpiacán a külföldiek mérsékelt vásárlói érdeklődése következtében az összes futamidőre mérséklődtek a hozamok mintegy 10-15 bázisponttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik