Belföld

Hárommilliárd euró támogatás várható az EU-tól 2007-ig

A következő években 2007-ig bezáróan 3,2 milliárd euró támogatást kaphat Magyarország az Európai Uniótól, saját forrásainkkal együtt ez több mint 1200 milliárd forintos fejlesztési lehetőséget teremt - mondta Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a Friedrich Ebert Alapítvány csütörtöki budapesti rendezvényén.

A magyar gazdaság fejlődését a felhasználható pénzek minél nagyobb arányú kihasználása segítheti – jelentette ki bevezetőjében Inotai András, a Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója. Ez az adszorpciós képesség még nem éri el a 30 százalékot sem, de a tanulási folyamat felgyorsíthatja a felhasználható pénzek megszerzését – tette hozzá.

Az előcsatlakozási programok során – ilyenek a PHARE, az ISPA, a SAPARD – jó teljesítményt nyújtott Magyarország, a PHARE-program kihasználása például megközelíti a 96-97 százalékot – jelentette ki Baráth Etele.

Az államtitkár elmondta, hogy a 2007-ig terjedő időszakban a strukturális és kohéziós alapokból 3,2 milliárd euró támogatást vehetünk fel az Európai Uniótól. A strukturális alapból öt területet támogat az Európai Unió – sorolta az államtitkár. Ezek: a gazdasági versenyképesség, a humán erőforrás fejlesztése, az infrastruktúra és környezetvédelem fejlesztése, az agrárium- és vidékfejlesztés, valamint a regionális problémák megoldását segíti – fűzte hozzá.

A 2007-ig terjedő időszak csak amolyan “főpróba”, hiszen az Európai Unió következő hétéves költségvetési szakaszában Magyarország 24 milliárd euró támogatást nyerhet el – jelentette ki Baráth Etele a csütörtöki rendezvényen.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik