Belföld

EU-konferencia a terrorizmusról

Terrorizmusellenes konferencia Brüsszelben. A magyar kormányt Lamperth Mónika belügyminiszter képviseli.

Brüsszelben most a soros ír unióelnökség olyan intézkedéscsomagot javasol megvitatni, amely a már létező, illetve elhatározott eszközök gyakorlati kihasználását teszi az első helyre. Ugyanakkor ebben az intézkedéscsomagban új elemként megjelenik egy politikai elkötelezettség is arra, hogy a tagállamok már terrorfenyegetés esetében is nyújtsanak egymásnak segítséget annak az úgynevezett szolidaritási záradéknak az értelmében, amelyet a még csak készülő európai alkotmány tartalmaz.

Asztalra kerül egy uniós biztonsági koordinátor állásának esetleges megteremtésére tett javaslat is. Továbbá azért, hogy a mai és a leendő tagállamok, tehát a kibővülő Európai Unió tagjai ugyanazt értsék terrorizmus alatt és ugyanúgy lépjenek fel ellene, egységes antiterrorista irányelveket is szükségesnek tart kidolgozni a soros ír elnökség.

Mindezekről a decemberi csúcson már elfogadott Javier Solana jegyezte európai biztonsági stratégiába illeszkedő lépésekről újból szó lesz itt, Brüsszelben, hétfőn. Akkor a külügyminiszterek ülnek össze. A pénteki és a hétfői miniszteri tanácsülések készítik elő ugyanis a jövő heti brüsszeli tavaszi uniós csúcstalálkozót, amelynek eredetileg tervezett gazdasági témáit brutálisan szorította háttérbe az Európai Unióra irányuló közvetlen terrorfenyegetés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik