Belföld

Amerikai gyűrűben az al-Kaida egyik vezére

Tegnap este az amerikai hírközlő szervek kezdtek arra utaló híreket sugározni, miszerint a pakisztáni–afganisztáni határvidéken „fontos al-Kaida vezetőt" kerítettek be - olvasható a Népszabadságban.

Az ügyben nyilatkozott és megerősítette a hírt a CNN televíziónak Pervez Musarraf pakisztáni elnök. Pakisztáni források később azt közölték: nem Oszama bin Ladent, hanem első számú helyettesét, Ajman al-Zavahirit, a „Doktort” üldözik.
Az 53 éves egyiptomi orvos évtizedek óta a dzsihadista mozgalom szellemi vezetője, akinek szerepe volt a Szadat egyiptomi elnök elleni merényletben is. Az orvos nagyapja fontos iszlám személyiség volt, ő maga is több vallási tárgyú könyv szerzője.

Al-Zavahiri részese volt a szovjetek elleni afganisztáni harcoknak is. Onnan származik kapcsolata Oszama bin Ladennel is. Kérdéses, hogy melyikük volt a globális iszlám terrorszervezet létrehozásának fő ihletője 1998-ban. Az valószínű, hogy az egyiptomi volt az eszmei szerző, míg a szaúdi férfi a szervezés végrehajtója, akinek – dollárszázmilliók tulajdonosaként – saját anyagi eszközei is voltak ehhez. A hírszerző források szerint az egyiptomi volt a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes terrortámadás fő szervezője.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik