Belföld

2,2 milliárdba kerül a leépített köztisztviselők elhelyezése

A leépített köztisztviselők elhelyezkedésének támogatására 2,211 milliárd forintot különített el a kormány, ebből 2004-ben 600 milliót használnak fel a nonprofit szervezetek - közölte a foglalkoztatási tárca.

A munkaügyi miniszter döntése alapján 223 nonprofit szervezet veheti igénybe, 487 fő alkalmazására a 30 hónapos foglalkoztatási támogatást az idén.

A nyertes pályázók csaknem kétharmada felsőfokú végzettségű munkavállaló felvételét tervezi, a többiek középfokú végzettségűeket alkalmaznak. A tervezett foglalkoztatási lehetőségek általában különböző menedzseri, asszisztensi, jogi, gazdasági ügyintézői, elemző, pályázatíró, gazdasági vezetői, titkárnői, könyvelő, referensi munkakörök. A legtöbben egyébként Budapesten pályáztak, a legkevesebben Nógrádban és Veszprémben.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium 2003. decemberében írt ki pályázatot a nonprofit szektorbeli munkavállalás támogatására. A cél az volt, hogy erősítsék a civil szektort, illetve, hogy minél több korábbi köztisztviselő munkához jusson – áll a közleményben.

A pályázók által vállalt továbbfoglalkoztatás 15 hónap. A foglalkoztatást elősegítő bér- és járuléktámogatást három egyenlő szakaszban, csökkenő mértékben kapják a munkáltatók: a foglalkoztatás első 10 hónapjában a kifizetett munkabér és a kapcsolódó járulékok együttes összegének 100 százaléka, a második 10 hónapban 70 százaléka, a harmadik 10 hónapban pedig 40 százaléka.

A felhívásra 253 pályázat érkezett, a nonprofit szervezetek 571 főt kívántak foglalkoztatni.

A nyertesek listája hamarosan felkerül a munkaügyi minisztérium honlapjára. A pályázókat március végéig értesítik a támogatásokról, és a megyei munkaügyi központokkal kötendő támogatási szerződés aláírása után indulhat a program tényleges végrehajtása.

A minisztérium tájékoztatása szerint a támogatásban részesülő pályázó szervezetek április végéig választják ki az általuk foglalkoztatni kívánt munkavállalót. A munkaügyi központ közreműködésével véglegesítik a foglalkoztatás kezdő időpontját, amelyet a megállapodásban rögzítenek. A támogatott foglalkoztatás megkezdésének legkésőbbi időpontja 2004. szeptember 1-je.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik