Belföld

Áprilistól csökkennek a lakáshitelkamatok

Fél-másfél százalékponttal csökkenti kamatait az FHB. A változtatás összefügg a szocpol támogatás összegének emelésével. A többi bank még gondolkozik – tudta meg a FigyelőNet.

Zádori János, a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) Rt. marketingigazgatója a FigyelőNet kérdésére elmondta, a döntés hátterében az utóbbi időkben valamelyest olcsóbbá váló forrásköltségek, illetve a jövőre vonatkozó kamatcsökkentési várakozások állnak.

Jóllehet a változások egyaránt érintik az új lakás vásárlására és építésre felvehető kölcsönöket és a használt lakáshoz kapcsolódó hitelcélokat (vásárlás, korszerűsítés), leginkább az új lakások hitelterhe lesz olcsóbb: ez utóbbiak jelzáloglevél kamattámogatással nyújtott hiteleinek kamata minden kamatperiódusnál 6 (kezelési költséggel együtt 7,5) százalék lesz április 1-jétől.

Ez a szocpol támogatások emelésével is összefügg, a gyermeket vállaló családok magasabb összegű lakásépítési kedvezményének kihasználását teszik könnyebbé a bank kondíciói – tette hozzá Zádori.


Áprilistól csökkennek a lakáshitelkamatok 1


Az FHB valamennyi lakáshitelénél a kezelési költség továbbra is évi 1,5 százalék, ami egyben tartalmazza a kölcsönfelvevőkre megkötendő hitelfedezeti életbiztosítás díját is.

És a többiek?

Az egyelőre nem ismeretes, hogy az FHB partnerbankjai (a CIB, az Erste, a K&H, az MKB, a Konzumbank vagy a Raiffeisen) követik-e a bank lépését, a konkrét kamatkondíciókat a hónap utolsó hetéig bezárólag fogják nyilvánosságra hozni.  Információink szerint a leghamarabb az Inter-Európa Bank dönt, a friss kondíciók már 1-2 napon belül elérhetőek lesznek a bank honlapján.

A FigyelőNet kérdésére az OTP-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a bank egyelőre nem kíván módosítani lakáshitel-termékeinek kondícióin, melyeket a jelenlegi piaci környezetben versenyképesnek minősít. A pénzintézetnél az új lakások hitelkamata 6, a használt lakásoké 8 százalék, a kezelési költség mindkét esetben évi 2 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik