Belföld

Múlik a pánik Belgrádban

A FigyelőNet megkeresésére Sipos Ottó, a belgrádi magyar nagykövetség másodtitkára úgy tájékoztatott, nincs ok a túlzott aggodalomra. Szerbiában szerdán országszerte tüntettek a Koszovóban kialakult helyzet miatt. Belgrádban autókat gyújtottak fel és rongáltak városszerte a tiltakozók.

Sipos Ottó szerint nem jelent különösebb veszélyt Belgrádba utazni. A szerb főváros magyar nagykövetségén dolgozó diplomata elmondta, a szerdai zavargások három fő gócpontja jól körülhatárolható volt. Az amerikai nagykövetség, a szerb kormányépület és egy bosnyákok által látogatott mecset környékén gyűltek össze a tüntetők. A hivatalos jelentések futballhulligánoknak titulálta az autókat gyújtogató és romboló fiatalokat. Csütörtökre azonban a megerősített rendőri jelenlét hatására helyreállt a rend és nincs különösebb veszély Belgrádban – mondta a magyar diplomata.


Az ország dél-keleti részén és Újvidéken is több helyen az utcára vonultak a szerb tüntetők. “Hogy a tiltakozó akciók mennyire durvulnak el, az elsősorban a szerb kormánytól függ” – mondta Sipos Ottó. Első lépésként máris összehívták a Biztonsági Tanács rendkívüli ülését, amelyet csak pénteken tudnak megtartani, mivel a külügyminiszter jelenleg New Yorkban tartózkodik.

A nemzetközi erők jelenléte Sipos szerint kellő biztosíték arra, hogy a helyzet megfelelő irányítás alatt maradjon. A Belgrádban dolgozó magyar diplomata úgy látja, pánikra nincsen ok.


Erősítést küldenek Koszovóba

Koszovóban az újabb adatok szerint már 18 halottja és 270 sérültje van az albánok és szerbek összecsapásainak. A NATO erősítést küld a térségbe, hogy minél gyorsabban helyreállítsák a rendet. A szervezet brüsszeli központjában bejelentették, hogy a szomszédos Boszniából már úton van egy 150-200 fős amerikai különítmény és hamarosan további 400 katona is elindul.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik