Belföld

Megbénulhat a VPOP nyomozati tevékenysége

Az országos vámparancsnok szerint megbénulhat a vám- és pénzügyőrség nyomozati tevékenysége május 1-je után, mivel az Országgyűlés kedden nem szavazta meg a VPOP-ról szóló törvény kényszerintézkedésekre, fegyverhasználatra és titkos információszerzésre vonatkozó paragrafusait.

Nagy János országos vámparancsnok csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a szervezet működését szabályozó, az uniós csatlakozáskor hatályba lépő önálló törvény a jelenlegi érvényben lévő vámtörvényhez képest nem tágította volna ki a vámnyomozók lehetőségeit, csupán az erre vonatkozó rendelkezéseket emelte át egy új jogszabályba.

Hozzátette, hogy az elmúlt évek sikeres kábítószer-, olajszőkítési és dohányfelderítései mind titkosszolgálati eszközökkel való információszerzésen alapultak.

Nagy János közölte: reméli, hogy a politikusok belátják, milyen kárt okozhatnak döntésükkel a nemzetgazdaságnak, és még május 1-jéig elfogadják a kedden leszavazott 26 paragrafust.

A vámparancsnok utalt arra, hogy a vámnyomozók jogosítványaira nincs egységes uniós irányelv, mivel annak kialakítását nemzeti hatáskörbe utalta Brüsszel.

Emlékeztetett arra, hogy a már említett, VPOP-ról szóló törvény pótlása mellett az EU-csatlakozásig el kell fogadni annak végrehajtási rendeletét, és a napokban várható a decemberben már elfogadott nemzeti vámtörvény és jövedéki törvény végrehajtási rendeletének megjelenése.

Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: csütörtökön első kézből kaptak információt arról, hogy mi fog változni a vám területén az EU-csatlakozás után, és a felkészülési folyamatban hol tart a vámhatóság.

A csütörtöki találkozót véleménye szerint példaként lehetne állítani az államigazgatás és az üzleti szféra együttműködésében. A szövetség felajánlotta a vámhatóságnak, hogy egy úgynevezett forródrótot kezdenek el üzemeltetni, amelyen a vállalkozók vámmal kapcsolatos kérdéseket tehetnek fel, és ezeket továbbítják a vámigazgatás képviselőihez.

Nagy János hozzátette, hogy a csütörtöki találkozót rendszeressé kívánják tenni, így a csatlakozásig még egy megbeszélést fognak tartani, míg május végén a csatlakozás egy hónapos tapasztalatait értékelik a többségében külföldi tulajdonú, illetve vegyes tulajdonú cégek képviselőivel

Nagy János kifejtette: május 1-je után átalakul a vámhatóság szervezeti felépítése, így például a jelenlegi 290 vámkezelési hely 53-ra csökken, és a megyeszékhelyeken működő vámnyomozó hivatalok a regionális központokba kerülnek.

Megerősítette, hogy a Pénzügyminisztérium az idén 1.400 milliárd forint bevételt vár a VPOP-tól, illetve a kormány takarékossági intézkedései egymilliárd forinttal csökkentették a vámhatóság idei működési kiadásait. Ezt részben a gépjármű- és a telefonhasználat csökkentésével, illetve a belföldi vámhivatalok erre az évre tervezett felújításainak jövő évre halasztásával gazdálkodnak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik