Belföld

Idén kevesebb vállalati csőd lehet Németországban

A németországi konjunktúra idei javulásának jóvoltából várhatóan stagnálni, vagy csökkenni fog a vállalati csődök száma - jósolja a német statisztikai hivatal elnöke.

2003-ban rekordot ért el és 4,6 százalékkal, 39 ezer fölé emelkedett a csődök száma, az országegyesítés óta a legmagasabb szintre nőtt. Főként a kis-és középes méretű vállalkozásokat érintette a dominóelv szerint terjedő csődhullám, amely egy-egy nagyobb vállalat tönkre menetelével indult be. Ugyanakkor tavaly 33 600 fogyasztó is pénzügyi szükséghelyzetbe került, 57 százalékkal többen bizonyultak fizetésképtelennek az előző évhez képest. E téren az idén sem vár Johann Hahler elnök javulást, mivel Németországban jelenleg 3 millióra tehető az eladósodott háztartások száma. Az országban 1999 óta tízszeresére emelkedett a fizetésképtelenségbe került fogyasztók száma.

Az idén a közgazdászok a nemzeti termék 1,5 százalékos növekedését várják, emiatt kevesebb csődre lehet számítani. A gyenge konjunktúra mellett a csődök legfőbb kiváltó oka a fizetési morál megromlása, illetve a háztartások eladósodottsága volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik