Belföld

18 millió eurós beruházás a győri szennyvíztisztító

A győri szennyvíztisztító telepet közel 18 millió eurós - 4,6 milliárd forintos - költségből építik ki; a létesítmény kivitelezése a csütörtöki alapkőletétellel megkezdődött.

Eredics Imre alpolgármester az MTI érdeklődésére elmondta: a teljes beruházás 41 százalékát az Európai Unió ISPA-pályázatán nyerte el a város, a magyar állam a beruházási összeg 51,3 százalékát, a győri önkormányzat 7,7 százalékát adja.

A fejlesztéssel megteremtik a biológiai tisztítás feltételeit, ennek eredményeként a szennyvíztisztítási hatékonysága eléri a 98 százalékot.

“Ez azt jelenti, hogy csaknem ivóvíz minőségű szennyvíz jut a Mosoni-Dunába” – fogalmazott az alpolgármester.

Hozzátette: a szennyvíztisztító jelenleg működő mechanikai technológiája csupán 40 százalékos tisztítottsági hatásfokra képes.

A mechanikai szennyvíztisztítót az 1980-as években a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer kapcsolódó beruházásaként létesítették, teljes kiépítésére azonban csak most kerül sor, bár a város korábban több ízben is próbálkozott a beruházás befejezéséhez anyagi forrásokhoz jutni.

Eredics Imre közölte: a szennyvíztisztító bővítéséhez szükséges összegnek Brüsszel 50 százalékát finanszírozza, a teljes beruházást azonban olyan költségek is terhelik, amelyeket az unió nem támogat. Így a teljes ráfordítási összegben az ISPA pályázati pénz 41 százalékot képvisel.

A kivitelező Délviép-Alterra Konzorcium a tervek szerint 2005 végére készül el a munkával.

Üzembe helyezését követően a létesítmény hozzájárul az élővizek minőségének javításához és a felszín alatti vizek megóvásához.

A szennyvíztisztító telep Győr és a környező települések mintegy 150 ezer lakóját szolgálja majd – mondta az alpolgármester.

Az alapkövet Balogh József polgármester és Donáth Béla, a környezetvédelmi tárca fejlesztési igazgatója helyezte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik