Belföld

Richter – terjeszkedés, privatizáció

Lengyelországban terjeszkedik a privatizáció ellen lobbizó Richter Gedeon Rt. Míg az ÁPV Rt.-vel alkudozik, a közép-európai régió gyógyszerpiacán meghatározó szerepre tör.

A Richter Gedeon gyógyszergyártó cég a társaságot fenyegető privatizációs veszély ellenére folytatja közép-európai terjeszkedési stratégiáját. A tervek szerint a közeli jövőben a lengyel piacon erősíti a pozícióit.


 2002 óta stratégiai partner

A Varsó közelében fekvő Grodzisk Mazowieckiben működő Polfa Grodzisk gyógyszergyár egyelőre külön alanyként szerepel Lengyelországban a Richter mellett, annak ellenére, hogy 2002 óta a Richter a lengyel üzem stratégiai befektetője. A Richter és a Polfa Grodzisk tevékenységét azonban távlatilag összekapcsolják – értesült a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

A lengyel gyógyszeripar élvonala a cél


A térségi akvizíció a Richter stratégiájának egyik sarokpontja. Mint azt Bogsch Erik vezérigazgató elmondta, a cég két területen kíván vezető pozíciót kivívni. Az egyik kiemelt terület a nőgyógyászati fertőzések kezelésére használatos szerek részpiaca. A másik pedig a közép-európai régió, ahol egy földrajzi-történelmi értelemben behatárolt piacon törekednek meghatározó szerepre. Ez utóbbi törekvésbe illeszkedik a Richter Gedeon Rt. lengyelországi terjeszkedése.


A távlati célok közt az szerepel, hogy a Polfa Grodzisk lengyel gyógyszergyár, melynek két éve 63 százalékos tulajdonosa a Richter, teljes egészében a cégcsoport része legyen, és elsősorban kivitelre termeljen. A Richter azt szeretné, ha a Polfa Grodzisk a lengyel gyógyszergyártók és exportőrök élvonalába kerülne. Jelenleg a Polfa Grodzisk a 39. gyógyszergyártó cég Lengyelországban az eladott gyógyszerek értékét tekintve, mennyiségük tekintetében viszont a 20. helyen áll. A Richter Gedeon keretén belül azonban a 19. helyre rukkolna elő az értékszempontú és a 12. helyre a mennyiségi szempontú sorrendben.


Mostoha sorsú román leánycég

A Romániai Magyar Szóban interjú jelent meg Majnár Mihállyal, a Gedeon Richter Romania Rt. vezérigazgató-helyettesével. Majnár szerint a legnagyobb gondot az alulfinanszírozottság jelenti a román egészségügyben és gyógyszeriparban. A marosvásárhelyi Armedica részvényeinek 51 százalékát a Relad holdingtól vásárolta meg korábban a Richter Gedeon Rt. A tranzakció során minden jogot és kötelezettséget átvett a Richter az Armedicával kapcsolatosan. Később fokozta a cégben a részesedését a magyar anyavállalat, s így tulajdoni hányada mostanra már meghaladja a 97 százalékot. A Richter romániai leányvállalatának a 2003-as esztendőben körülbelül 7,5 millió dolláros volt a forgalma. 2002-ben még hatmillió dollár alatt volt az árbevételük.  


Elkötelezték magukat a beruházások mellett


A 2002-es privatizációs szerződésben a Richter beruházási garanciát vállalt 75 millió zloty (53 forint/zloty) nagyságrendben az elkövetkező 5 évre – mondta erről Molnár István, a Polfa Grodzisk gazdasági igazgatója. Mint az MTI-nek vázolta, konkrét beruházási tervek születtek, és jelenleg úgy tűnik, hogy a 75 milliós célkitűzést bőven meg is fogják haladni.


Az idén mintegy 30 millió zlotys beruházást valósítanak meg, létrehozva a Polfa Grodzisk területén egy új tablettázó-kiszerelő üzemet, amely kisszériás gyártásra ad lehetőséget. Az üzem kísérleti célokra szolgál, ugyanis ahhoz, hogy egyes termékek előállítása előtt bármilyen vizsgálatot, elemzést el lehessen végezni, szükség van egy ilyen létesítményre.

A Polfa Grodzisk forgalma 2003-ban 132,6 millió zloty volt, egy évvel korábban ez az érték 136,5 millió zlotyra rúgott. A csökkenés abból adódott – mondta el Molnár István -, hogy tavaly portfóliótisztítást hajtottak végre, és megkezdődött a 100 fős új marketinghálózat kiépítése Lengyelország-szerte, ennek az eredményei azonban nem rögtön mutatkoznak meg. A gazdaságtalan termékek helyébe lépő új termékek bevezetése hosszabb folyamat, de ezek növelni fogják a forgalmat.


 Jó évet zártak

A Richter 2003. évi árbevétele 116,66 milliárd forint volt, ami 17,5 százalékos növekedést jelent. Az export árbevétel 35,8 százalékkal haladta meg az előző évit, 368,9 millió dollárt tett ki 2003-ban. A Richter magyarországi árbevétele 13,4 százalékkal emelkedett, 34,023 milliárd forint volt 2003-ban. A társaság export árbevételének csaknem a fele az Európai Unióból és az Egyesült Államokból származott. E régiókban 172,9 millió dolláros bevételre tett szert a Richter, ami 45,4 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva.

Privatizációra várva


Továbbra is kérdéses a Richter 25 százalékos állami részesedésének privatizációja. A cég ugyanis kifejezetten sikeres évet zárt. Elemzők ezért arra számítanak, hogy a pótbevételekre vadászó pénzügyminiszter valószínűleg már az idén kierőszakolja az eredetileg 2005-re tervezett privatizációt.


Furcsa mód ehhez szolgáltatott érveket a privatizáció ellen lobbizó Bogsch Erik vezérigazgató legendás pesszimizmusa is. A kitűnő tavalyi eredményekről ugyanis úgy nyilatkozott az idén februárban, hogy mind az amerikai, mind a hazai piacon az évek óta tartó növekedési trend megtörésére lehet számítani. Márpedig ez az első olvasatban azt jelenti, most előnyösebb a privatizáció, mint egy év múlva.


Igaz, Makray Péter, az Erste elemzője arra is felhívta a figyelmet a FigyelőNetnek nyilatkozva, hogy Bogsch Erik prognózisait – ismerve a



Richter – terjeszkedés, privatizáció 1


vezérigazgató túlzott „óvatosságát” – általában optimista olvasatban veszi át a piac. Magyarán, egyelőre szó sincs a Richter piaci térnyerésének végéről. Az idei privatizáció tényét mégis lefutott meccsként kezelik az elemzők.


Az valószínűbb inkább, hogy a privatizáció részleteiről folyik a háttéralku a Richter és az ÁPV Rt. között. A hírek szerint ugyanis a cégvezetés szeretné elkerülni, hogy egy nagyobb pakettet szerezzenek meg orosz vagy izraeli befektetők. Megfigyelők szerint ezzel függhetett össze Bogsch Erik egyesült államokbeli villámlátogatása is, melyről csak annyi szivárgott ki, hogy ottani üzleti partnereivel, illetve intézményi befektetőkkel tárgyalt.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik