Belföld

Március 22-ig kell beadni az szja-bevallásokat

A személyi jövedelemadó-bevallásokat március 22-ig kell benyújtani az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH), a hatósághoz március 12-ig 1.120.987 bevallás érkezett, ebből 1.031.443 darabot dolgoztak fel - közölte az APEH az MTI-vel szerdán.

A feldolgozott és ellenőrzött bevallások száma 27 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Internetes programmal 409.989 bevallás érkezett, ez 65 százalékkal magasabb arányt jelent a tavalyinál. Az APEH 112.346 esetben mintegy 8,1 milliárd forintot utalt ki, 313 esetben túllépte a törvényben biztosított 30 napos határidőt, és emiatt összesen mintegy 117.000 forint késedelmi kamatot fizetett.

Az APEH szerint az idei és a tavalyi bevallási időszak adatai az eltérő jogszabályi környezet és a megváltozott adókedvezmények miatt nem hasonlíthatók össze. Példaként említik a Sulinet kedvezményt, ennek ellenőrzését az adóhatóság a kereskedelmi cégek adatszolgáltatásai alapján végzi el, az adózók előzetes értesítése és bevonása nélkül.

Hozzáteszik, hogy az adóhivatal számára a törvény 30 napos határidőt biztosít a bevallások feldolgozására és az ellenőrzések lefolytatására, a határidő túllépése esetén a hivatal késedelmi kamatot fizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik