Belföld

Nem ártottak a vírusok az internetes bankolásnak

A banki ügyfelekhez érkező hamis e-mailek legújabb köre csak megerősítette, milyen hatékony és biztonságos az internetes bankolás, mondja a Westpac New Zealand szóvivője.

Paul Gregory Bill Caelli professzor egy ausztrál lapban közzétett véleményére reagált. A Queenslandi Műszaki Egyetem szoftvermérnöki és adatkommunikációs karának dékánja szerint az internet „egyértelműen alkalmatlan” a banki szolgáltatásokra. A Westpac, amely a múlt héten volt egy úgynevezett „phishing” akció célpontja, éppen ellenkező véleményen van.


„Az a tapasztalatunk, hogy azért kerül sor ilyen beugratási kísérletekre, mert a banki rendszer annyira biztonságos, hogy máshogy nem tudnak bejutni”, mondja Gregory, aki elismeri, hogy a támadók technikája finomodott, mert a levél a valódi Westpac webhelyre vezette el a címzettet, csak a jelszó panelt ellenőrizték a támadók – de még így sem vesztett senki sem pénzt, mert a felhasználók már fel vannak vértezve az efféle akciók ellen.

David Triple, a Massey Egyetem banki tanulmányok központjának igazgatója ehhez annyit tett hozzá, hogy az online bankolás „olyan, mint a biztonságos szex – ha az ember szigorúan monogám, és óvakodik a kicsapongástól, akkor a kockázat sokkal jobban kezelhető”. Triple azt javasolja, hogy a banki tranzakciókhoz lehetőleg mindig a saját PC-nket használjuk, és ne egy internet kávézó gépét.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik