Belföld

Megbukott a spanyol kormány – visszavonulnak Irakból

Elvesztette a választásokat a konzervatív spanyol Néppárt (PP), amely 38 százalékot szerzett a szavazatokból, így a voksok 42 százalékát kapó szocialisták szerezték meg a hatalmat a vasárnapi választások után - írja a BBC. A brit hírforrás szerint a csütörtöki merényletek utáni néppárti politizálás vezetett a PP vereségéhez. Ez az első eset a BBC szerint, hogy az al-Kaida bele tudott szólni egy nyugati demokrácia sorsába, és befolyásolni tudta a választások eredményét. A miniszterelnöki posztra esélyes szocialista politikus, Zapatero máris bejelentette: visszavonják a spanyol csapatokat Irakból, ha az ENSZ nem veszi át az irányító szerepet az arab országban. Zapatero szerint katasztrófa volt az Irak elleni háború, és katasztrófának minősíthető Irak megszállása is.



Szavazati arányok az előzetes eredmények szerint

Szocialisták (PSOE): 42%
Néppárt (PP): 38%
Katalán Regionális Párt: 3%
Katalónia Republikánus Baloldala: 2.5%
Egyesült Baloldal (IU): 5%
Részvételi arány: 77%

A Néppárt nyolc éve volt kormányon, és most elismerte vereségét. Érdekesség, hogy Aznar eddigi miniszterelnök már a szavazás előtt jóval bejelentette, hogy nem kíván indulni a kormányfői posztért, ezért Mariano Rajoy vezette a PP listáját. Ennek ellenére a Néppártot tartották esélyesebbnek a választások előtti közvéleménykutatások. Csakhogy időközben bekövetkezett az a merényletsorozat, amelyet a kormánypárt a baszk ETA terrorszervezetnek tulajdonított. Ezzel szemben az emberek nagy része az al-Kaidát tartotta felelősnek, a kabinetet pedig manipulációval vádolták sokan. A kormány végül kénytelen volt elismerni, hogy a jelek az al-Kaidára utalnak.

Elemzők szerint a csütörtöki madridi, kétszáz halálos áldozatot követelő merényletsorozat miatt volt a szokottnál jóval magasabb a részvétel a választásokon. A parlamenti választásokon a spanyol szavazók 77 százaléka vett részt, ez hosszú idő óta a legmagasabb részvételi arány.

Az ország új miniszterelnöke alighanem a szocialista párti Jose Luis Rodrigez Zapatero lesz. Ugyanakkor a szocialisták nem szereztek abszolút többséget, így minden bizonnyal koalíciós vagy kisebbségi kormányt kénytelenek alakítani.

A szavazni érkező Aznar miniszterelnököt feldühödött tömeg várta a szavazóhelyiségnél. A miniszterelnök beszédet akart tartani támogatóinak ám a “hazugok!” “manipulátorok!” – jelszavakat skandáló tömeg belefojtotta a szót – írja az Origo.hu.

Aznar miniszterelnök kormánya a kezdetektől fogva támogatta az USA Szaddám elleni háborúját, és Irak megszállását. Spanyolország jelentős haderővel részt is vesz az iraki rendfenntartásban. Az al-Kaida videokazettáján, amelyen felelősséget vállalnak a madridi robbantásért, a terroristák képviselője azt mondja, hogy “csapást mértek a kereszteslovagokra” – ez egyértelmű utalás a spanyol jelenlétre Irakban.

Jose Luis Rodriguez Zapatero, aki várhatóan Spanyolország új miniszterelnöke lesz, első bejelentése szerint úgy fogalmazott: legfontosabb feladatának a terrorizmus elleni küzdelmet tartja.


Ugyanakkor a BBC szerint az új miniszterelnök-jelölt máris bejelentette, hogy visszavonja a spanyol csapatokat Irakból, hacsak az ENSZ nem veszi át az irányító szerepet az arab országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik