Belföld

A Wienerberger tovább terjeszkedik Romániában

A Magyarországon is érdekelt osztrák Wienerberger-konszern bővíti romániai kapacitásait: 9 millió euróért újabb téglagyárat vásárolt Nagyszebenben (Sibiu).

A világ legnagyobb téglaipari csoportjának első romániai gyára, a Bukaresttől észak-nyugatra lévő Gura Ocnitei tavaly ősszel kezdte meg a termelést. A gyárat 18 millió euróért újította fel a Wienerberger, az üzem az idén már teljes kapacitással működik.

A Wienerberger eddig magyarországi gyáraiból látta el a román piacot, ezentúl csak Románia nyugati részébe fognak szállítani, a többi országrész igényeit a nagyszebeni gyárból tervezik kielégíteni.

A Wienergerger Téglaipari Rt. 1990 óta van jelen a magyar piacon. Az osztrák konszern 15 hazai gyárában 750 dolgozóval hazai alapanyagokból gyártja termékeit, amelyeket 350 szerződött kereskedő partnerén keresztül értékesít.

A Wienerberger az előzetes adatok szerint tavaly 10 százalékkal 1,826 milliárd euróra növelte árbevételét, üzemi eredménye (EBIT) pedig 25 százalékkal 190,2 millió euróra javult. A pénzforgalmi többlete (EBITDA) 15 százalékkal 348,5 millió euróra emelkedett éves összevetésben.

A Wienerberger csütörtök délelőtt 25,02 euró volt a bécsi értéktőzsdén, 1,50 százalékkal olcsóbb a szerdai 25,40 eurós zárónál. A részvény 25,20 eurón nyitott. Ötvenkét héten belül 26,40-14,80 euró között alakult az ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik