Belföld

Verheugen: az EU rosszul kommunikálja a bővítést

Az EU-tagállamok politikai elitjének többet kellett volna tennie annak érdekében, hogy megismertesse a közvéleménnyel a bővítés történelmi programjának a jelentőségét - jelentette ki szerdán az Európai Bizottság bővítési kérdésekért felelős tagja.

Günter Verheugen abban a vitában szólalt fel, amelyet az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén folytatott az idén csatlakozó tíz ország, valamint Bulgária és Románia felkészülésének állásáról. “Éveken át hangoztattam, hogy ebbe a folyamatba a mi polgárainkat is be kell vonni; most, a huszonnegyedik órában ez már megkésett dolog” – mondta.

Günter Verheugen a késlekedésnek tulajdonította, hogy a jelenlegi tagországok közvéleményében erős aggodalmak élnek a keletről érkező munkavállalók tömeges beáramlásának veszélye miatt. “Ki kell jelentenünk, hogy igen, a bővítés problémákat is felszínre hoz majd; igen, változtatásokat tesz szükségessé, de nincs értelmes alternatívája. Ez történelmi kötelességünk” – mondta.

Az EP külügyi bizottságának égisze alatt készült dokumentumok az Európai Bizottság tavaly novemberben közzétett átfogó megfigyelési jelentései alapján értékelik a tíz csatlakozó ország, valamint Bulgária és Románia felkészülésének állását. Legfontosabb megállapításaik és következtetéseik is a bizottsági jelentéseken alapulnak, kiegészítve a jelentéstevők, a parlamenti bizottságok, illetve a képviselők módosító javaslataival és észrevételeivel.

Verheugen közölte, hogy a novemberi jelentések közzététele óta az uniós intézmények további konzultációkat folytattak a csatlakozó országokkal, s ezek alapján azóta is történt előrelépés a problematikus területeken. Továbbra is maradtak azonban ilyenek – figyelmeztetett a biztos, kiemelve az uniós mezőgazdasági támogatások fogadásához szükséges intézményi feltételek megteremtését. Megjegyezte azonban, hogy az ebben meglévő hiányosságokért nemcsak az érintett országok hibáztathatók.

Az EU agrárpolitikája és támogatási rendszere ugyanis az idők folyamán olyan bonyolulttá vált, hogy nem csoda, ha azok az országok, amelyek nem voltak ennek részesei kezdettől fogva, most nem tudnak megbirkózni a kezelésével. “Súlyos kételyeim vannak ezzel a rendszerrel kapcsolatban, s nem tudom, vajon nem minket terhel-e inkább a felelősség (az ezzel kapcsolatos gondokért), semmint az új tagállamokat” – mondta Verheugen.

A csatlakozók által megoldandó fontosabb feladatok között említette még az élelmiszerbiztonságra vonatkozó uniós normák érvényesítését. Leszögezte, hogy a bizottság e tekintetben nem lesz hajlandó kompromisszumokra, a követelményeket teljesíteni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik