Belföld

Helyi tarifával hívható majd Magyarországról Románia

Az amerikai Atlas Telecom Network Romániából irányítja kelet- és dél-európai terjeszkedését - írta csütörtöki számában a román Kilenc óra című napilap. Elképzelhető, hogy a még az idén kiépülő debreceni és budapesti hálózatról helyi tarifáért lesz hívható Románia.

A távközlési társaság DECT-rendszerű (Digital Enhanced Cordless Telephony) korlátozott mobilitású drót nélküli vezetékes hálózatot kíván kiépíteni a térség országaiban – nyilatkozta a lapnak az Atlas Telecom romániai vállalatának igazgatója.

Adrian Boca elmondta: első lépésként Magyarországon még az idén kiépítik a hálózatot Debrecenben és Budapesten, s mivel a két ország távközlési rendszere sok hasonlóságot mutat, elképzelhető, hogy helyi tarifát alkalmaznak a Magyarország és Románia közötti távhívásban.

Romániában a cégnek jelenleg 1000 előfizetője van, a DECT rendszerű hálózatot tavaly nyáron avatták fel Nagyváradon. Az idén Temesvárt és Bukarestet, az év végéig Konstancát is bekapcsolják a rendszerbe, s két éven belül az ország 20 nagyvárosában tervezik kiépíteni a hálózatot. A vállalat két éven belül másfél millió előfizetőt akar szerezni Romániában, a hálózat bővítésére 100 millió eurót szánnak.

A cégnek együttműködési megállapodása van a RomTelecom, az Orange és a Connex távközlési vállalattal, s hasonló együttműködésre készül a Telemobil (Zapp Mobile), valamint a Cosmorom társasággal is.

Magyarország és Románia mellett az Atlas Szlovákiában, Bulgáriában és két volt jugoszláv utódállamban is tanulmányozza a megjelenést – mondta Boca.

Egy tavaly decemberi OTP-közlemény szerint Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója részesedést vásárol a Atlas Telecom Hungaryban. A tranzakció részleteiről akkor nem adtak további tájékoztatást.

Az Atlas Telecomot magánszemélyek alapították, s ma már a világ 70 országában szolgáltat. A közlemény szerint az Atlas stratégiája az, hogy befolyásos helyi üzleti partnereket nyerjen meg. Csányi Sándor nemcsak a magyar leányvállalathoz csatlakozik részvényesként, hanem a térségben meglévő és a jövőben alapítandó vállalatokhoz is. A cég lehetőséget ad arra is, hogy befektessen az Atlas Telecom Groupba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik