Belföld

Februárban nőtt a gépkocsiértékesítés Európában

Öt hónap óta először növekedett az autóértékesítés Nyugat-Európában februárban az új modelleknek és a gazdasági kilátások javulásának köszönhetően - közölte az európai autógyártók szövetsége (ACEA).

A brüsszeli székhelyű szakmai szervezet adatai szerint idén februárban 1.033.312 járművet helyeztek forgalomba az EU és az EFTA tagországaiban, két százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Idén januárban még 1,6 százalékos volt a visszaesés.
A nyolc EU-hoz csatlakozó közép-kelet-európai országban 2,7 százalékkal nőtt februárban az újonnan üzembe helyezett gépkocsik száma, a januári és a februári adatokat összesítve pedig 2,9 százalékos a növekedés a múlt év hasonló időszakához képest – írja az ACEA jelentése.

Elemzők hangsúlyozzák, hogy az egy havi adatokból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de egyesek szerint azt jelzik, hogy a piac fellendülés előtt áll.

Nyugat Európában a legnagyobb mértékben, 27,2 százalékkal, Norvégiában nőttek az autóeladások idén februárban, a legjobban 10 százalékkal, Luxemburgban csökkentek.

A csatlakozó országok közül februárban 6,5 százalékos növekedéssel Szlovénia állt az élen, míg Csehországban és Szlovákiában 5 százalékkal csökkentek az eladások.

Tavaly összességében 1,3 százalékkal csökkent az új személygépkocsik értékesítése Nyugat-Európában, mert az emberek a bizonytalan gazdasági kilátások és az iraki háború miatt elhalasztották vásárlásaikat.

A japán autógyárak folytatták az előrenyomulást Európában: értékesítésüket 17 százalékkal növelték tavaly, s ezzel 13 százalékra nőtt a piaci részesedésük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik