Belföld

Eredménytelen a Hungexpo privatizációja (részletes)

Az ÁPV Rt. képviselője a Hungexpo március 12-i közgyűlésén azt javasolja, hogy a cég privatizációs pályázatát nyilvánítsák eredménytelennek - közölte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.

A közlemény szerint a szakmai partner bevonását célzó pályázat az első jelek szerint jelentős érdeklődést keltett a szakmai befektetők körében, hiszen kilencen nyújtottak be szándéknyilatkozatot. A január 15-i határidőig azonban csak három tényleges ajánlat érkezett a Hungexpo Rt-hez.

“Ezért haladéktalanul meg kell vizsgálni a privatizáció más lehetséges koncepcióit, és megkeresni azt a megoldást, amelynek segítségével (…) nagyobb számban vonható be az a hazai és nemzetközi referenciákkal rendelkező befektetői kör, amelynek révén sikeresen mehet végbe a külső forrás bevonása a kiállítás-szervezési tevékenység fejlesztésébe” – áll a közleményben.

Az ÁPV Rt. megítélése szerint a Hungexpo Rt. tavaly nyáron elfogadott fejlesztési stratégiája szakmailag újszerű és ígéretes volt, és jó alapot kínált a társaság tevékenységének modernizációjához.

A pályázaton a komoly, sokszereplős szakmai verseny hiányát feltehetően az iparág piaci környezete befolyásolhatta, és az eredményességet nem segítette, hogy a pályázatot kiíró meglehetősen szűkre szabta a felkészülési időt – áll a közleményben. Az ÁPV Rt. úgy ítéli meg, hogy a Hungexpo hosszú távú jövője érdekében szükség van a verseny szélesítésére.

A Hungexpo Rt. tavaly elfogadott stratégiai fejlesztési tervének értelmében két társaságot hoznak létre: az egyik kiállítás- és rendezvényszervezéssel, a másik ingatlanhasznosítással foglalkozik.

Tavaly októberben a cég közgyűlése elfogadta az újonnan létrejövő Hungexpo Vásár- és Kiállításszervező Rt. tőkeemeléssel végrehajtandó privatizációjának pályázati kiírását és mellékleteit, amely alapján a cég 51 százaléka kerülhet magánkézbe.

Az október 17-én megjelent pályázati felhívás szerint a győztes pályázóé lesz a menedzsmentjog, a 49 százalékot tulajdonló – a jelenlegi Hungexpoból létrejövő – ingatlancég pedig osztalékelsőbbségi részvényt kap.

A győztes pályázónak emellett 2,5 milliárd forint hitelt kell nyújtania a pályázatot kiíró jelenlegi Hungexponak, amelyből elkezdődik a 8 évre szóló, mintegy 10 milliárdos ingatlanfejlesztési program végrehajtása.

A privatizációban való részvételi szándéknyilatkozatot november közepéig, a végleges ajánlatokat január közepéig lehetett beadni.

A Hungexpo Rt. 2003-ban a tervezett 5,3 milliárd forinttal szemben 5,6 milliárd forint árbevételt ért el, adózás előtti eredménye a tervezett 206 millió forinttal szemben 260 millió forint lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik