Belföld

Több elismerést a véradóknak!

A véradást az erkölcsi megbecsülésen túl anyagilag is érdemes lenne elismerni - mondta Gógl Árpád, a parlament egészségügyi bizottságának fideszes tagja szerdán.

Adott számú véradás után erkölcsi elismerésként kitüntetést vagy oklevelet kap a donor. Azonban “ez egy olyan szolgálat (…), amely két módon, anyagilag és erkölcsileg is megbecsülésre érdemes” – közölte a képviselő a testület budapesti sajtótájékoztatóján. Az országgyűlési bizottság szerdán az Országos Vérellátó Szolgálatnál (OVSZ) tartott kihelyezett ülést.

A bizottság állásfoglalása szerint ki kell dolgozni a donorok megbecsülésének jogszabályi hátterét – mondta Schvarcz Tibor, a testület MSZP-s elnöke. El kell ismerni, hogy ezen a területen súlyos jogszabályi mulasztás van. Az egészségügyi törvény kötelezi a szaktárcát arra, hogy kidolgozza a donorok megbecsülésének módjait – közölte.

Meg kell vizsgálni, hogy a munkaidő-kedvezményre vonatkozó előírás esetleges módosításán túl milyen egyéb lehetőségek vannak. Ebbe a Magyar Vöröskeresztet is be kell vonni – fűzte hozzá a bizottsági elnök. A testület javaslatot fog kidolgozni arra, hogy a reklámtörvény szabályozza, akár tegye ingyenesé is a vérellátással kapcsolatos társadalmi célú hirdetések közzétételét – tette hozzá.

A Magyar Vöröskereszt 30 millió forintos és az OVSZ 12 millió forintos reklámkerete nem elégséges, mert egy-egy hirdetés kedvezményesen is egy-két millió forintba kerül – mondta a szocialista politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik