Belföld

K+F-be fektetne a Lilly Hungária

Az amerikai Eli Lilly and Co. európai vezetése hamarosan Budapesten vizsgálódik olyan kutatás-fejlesztési lehetőségek után, amelyek megalapozhatják egy újabb európai kutatóbázis létrehozását - jelentette be Szabó László, a Lilly Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A kutatás-fejlesztésre (K+F) globálisan naponta 2 milliárd forintnak megfelelő összeget fordító gyógyszeripari cég magyar leányvállalata, a Lilly Hungária Kft. már tárgyalt magyar illetékesekkel a lehetséges fejlesztési területekről – tette hozzá Szabó László. A cég teljes múlt évi K+F kiadásai meghaladták a 23 milliárd dollárt, világszerte nyolcezer kutató dolgozik a Lillynek.

Kántor Sándor, a cég külkapcsolatokért felelős igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Eli Lilly Co. szakemberei várhatóan a nyáron érkeznek Magyarországra és akvizíciós lehetőségeket vizsgálnak meg, főleg genetikai kutatással foglalkozó cégeknél. Az Eli Lilly egyik fő tevékenysége a genetikai alapokon fejlesztendő gyógyszerek területére koncentrál.

A Lilly Hungária külkapcsolatokért felelős igazgatója hangsúlyozta, hogy Magyarországról rendkívül pozitív vélemény alakult ki az amerikai cégvezetésben, a különféle kutatásokban elért eredményekről, a Lilly gyógyszereinek tesztelésével kapcsolatban. Magyarországon érték el a világon a legjobb eredményeket az egyik, szepszist gyógyító, életmentő gyógyszeres kezelésben.

A Lilly Hungária Kft. tavaly 12,6 milliárd forintos árbevételt ért el, szemben a 2002. év 10,2 milliárd forintjával. Szabó László ügyvezető igazgató a gyógyszerfinanszírozási zavarok miatt az idei évre nem vár árbevétel-növekedést, ennek ellenére 15 százalékkal növelik a kutatás-fejlesztésre fordítandó összeget.

A kft. magyarországi gyógyszerfejlesztési tevékenységében tavaly 15 szakember vett részt, 30 klinikai vizsgálatot és adatgyűjtést végeztek 250 vizsgálóhelyen, 5.600 betegen, 570 millió forintos ráfordítással. Az onkológia területén tavaly hat klinikai vizsgálat zajlott tíz vizsgálóhelyen 110 betegen, az idén pedig öt új vizsgálat indul 17 vizsgáló helyen 140 beteggel.

Az Eli Lilly tavaly három új gyógyszert vezetett be a világpiacon, az idén négyet terveznek. Magyarországon a bevezetendő gyógyszerek között szerepel egy nem hormonális alapú, csontritkulás elleni medicina, amely nemcsak megállítja a betegséget, hanem új csontképződést indít el. Ez május 1-jétől várhatóan kapható lesz majd a gyógyszertárakban, mivel az EU-ban már regisztrálták a gyógyszert.

A Lilly Hungária Kft. megőrizte 3,5 százalékos részesedését a magyar gyógyszerpiacon, tavalyelőtt 25 hatóanyagot forgalmaztak, tavaly 26-ot. 2002-ben 300 millió forint értékű bértermelést végeztetett az anyagcég számára Magyarországon, ez tavaly 600 millió forintra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik