Belföld

Helyreigazítást kér a Magyar Orvosi Kamara a Financial Times-tól

Helyreigazítást kér a Financial Times-tól (FT) a Magyar Orvosi Kamara (MOK), mert a brit üzleti napilap keddi cikkében súlyosan megsértette a szervezet jó hírét - közölte Éger István szerdán az MTI-vel.

A MOK elnöke úgy fogalmazott: “nagyon súlyos és teljesen igaztalan vádakat fogalmaz meg ez az újságcikk, (…) durván és valótlanságokat állít (…), ezért helyreigazítást, vagy elleninterjút fogok ezzel kapcsolatban kérni, mert nagyon súlyosan érinti a kamara jó hírét.”

Az FT keddi számában jelentette meg a hálapénz jelenségének magyarországi elemzését, amelyben megállapítják, hogy a “történelmi gyakorlattá vált” orvosi hálapénz a beutaló a jobb és gyorsabb ellátáshoz az elvileg ingyenes magyar egészségügyben. Az írás szerint a reformok útjában maguk az orvosok állnak, akik mindenképpen fenn akarják tartani ezt a szűk elitet jutalmazó rendszert, és ebben érdekelt a MOK is, amely a saját fennhatóságát és autonómiáját félti.

A lap által idézett becslések szerint a magyarok évente összesen 50-100 milliárd forintot csúsztatnak az orvosok zsebébe, de az összeg több mint 81 százalékát az orvosok kevesebb mint 20 százaléka kapja. Éger István kijelentette: az orvosi kamara “nemhogy gátja” a hálapénz felszámolásának, hanem nyíltan és elsőként kezdeményezte azt. A különböző becslésekkel kapcsolatban a kamara elnökének az a véleménye, hogy “ezek légből kapott dolgok, ilyennel nem lenne szabad neves lapokban dobálózni.”

A MOK elnöke sajnálatosnak tartja, hogy a brit lap nem kereste meg a kamarát, ellenben megszólaltatott egy kórházigazgatót, aki “dehonesztálóan” nyilatkozott az egész orvosi karról. Tóth Judit, a szaktárca szóvivője szerint a Financial Times írásában “vannak túlkapások”. Hangsúlyozta: tény, hogy a hálapénz évtizedek óta be van ágyazódva Magyarországon, de “a magyar egészségügyet nem ez mozgatja”. Mint mondta: túlzás azt állítani, hogy az ellátásokhoz csak hálapénz ellenében lehet hozzájutni.

Tóth Judit elismerte: igaz, hogy az emberek egy része úgy érzi, ha nem ad hálapénzt, akkor nem kap megfelelő ellátást. A tárca célja az, hogy ennek a gyakorlatnak véget vessen, erre irányul a hatpontos programcsomag is, és azok a további intézkedések, amelyek a beteget, az orvost, és az intézményeket is érdekeltté teszik a hálapénz visszaszorításában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik